Окончателно: Погребения и надгробни плочи се контролират от Общинския съвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/8762892 www.24chasa.bg
Депутатите приеха промени в Закона за устройство на територията.

Погребения, кремации, поставяне на надгробни плочи и всякакъв вид погребални дейности ще се извършват по ред и условия на общинските съвети. Това решиха депутатите окончателно на второ четене с текстове в Закона за устройство на територията.

Общинският съвет във всеки град ще приема наредба, с която се определя реда в гробищните паркове, както и изискванията към траурните агенции и фирмите, които се занимават с погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги. Целта е да се прекъснат злоупотреби и нарушения, както и да се намалят кражбите и вандализма по гробовете.

„Това безредие, което се случва в гробищните паркове, не е морално и към опечалените и починалите. Целта ни е общините да могат да се позоват на законов текст и да направят регулация, за да може наистина гробищните паркове да са места, където хората да почиват в покой, а не да се вихри всякакви нерегламентирани дейности и неморално поведение към опечалените“, каза Юлиан Ангелов от ВМРО, който е и вносител на закона.

Решението не намери подкрепа от левицата. Манол Генов поиска отпадане на точката още в началото на заседанието. „Това ще създаде изключително големи трудности на компании, които се занимават с този бизнес. Това ще е едно красноречиво пиронче за лобизъм в българското законодателство“, каза той от трибуната. Съпартиецът му Никола Динков пък отбеляза, че траурната дейност е разпокъсана и нерегламентирана и се нуждае от отделен закон. „Има проблеми в много общини и решението е да избързаме с този закон за траурната дейност“, каза Динков.

Емил Христов от ГЕРБ контрира, че текстовете няма да повлияят на гробищните дейности, а скоро се задава нов изцяло нов закон. "Тази промяна няма да повлияе на сферата на гробищните услуги. Нов законопроект ще има скоро, изготвя се в Министерството на регионалната политика и на здравеопазването", отбеляза Христов.

"Този законопроект на ВМРО направи така, че катафалките наобиколиха НС. За първи път никога не се беше случвало и си отидоха и може би пак ще дойдат", напомни пък депутатът от "Атака" Павел Шопов, който посочи, че приемането на закона е жест на ГЕРБ към коалиционните партньори.

В началото на март тази година имаше протестни шествия на катафалки в центъра на София. От погребалните агенции излязоха на протест заради спорната промяна, предложена от ВМРО. Всяка община ще приема с наредба различни, а не единни условия за погребалните дейности, ще се създаде хаос, посочиха в исканията си траурните агенции. Те поискаха отделен закон, който да регламентира дейността им.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена