Как да помогнем на домашните си любимци в горещините

https://www.24chasa.bg/novini/article/8763210 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Високите температури и пряката слънчева светлина са вредни за здравето на кучетата. Как да помогнем на домашните си любимци да преживеят горещините – за това разказа пред радио „Спутник“, зоопсихологът и кинолог Виталий Орлов.

В горещо време всяко куче, дори с добри здравни показатели, ще бъде малко по-летаргично, отколкото в по-хладно време. Но ако не спазвате някои прости, но много важни правила при горещо време, може да рискувате не само здравето, но и живота на кучето си.

В никакъв случай кучето не бива да се оставя в за дълго в колата, предупреждава Виталий Орлов, предава Канал 3

"Ако пътувате с куче в колата, първото нещо, което трябва да запомните, е, че не можете да оставите кучето само вътре. Фатален изход е възможен само за три до десет минути. Тоест, стигате до мястото на пътуването и излизате с кучето", каза кинологът.

Кучето не трябва да се оставя да "пече" на слънце.

"Да бъде на пряка слънчева светлина също може да доведе до фатален изход. Разходките трябва да бъдат или в ранните сутрешни часове, преди слънцето да е изгарящо, или в късните вечерни часове, когато слънцето е престанало да препича. Ако обичате да се разхождате с домашния си любимец през деня, правете го на сенчести и прохладни места“, предупреди Орлов.

Можете да си позволите да отидете на плажа с кучето си само в случай, че сте му осигурили добра сянка. "Можете да отидете на плаж с куче, само ако имате много добър сенник, където кучето може да остане на сянка. В противен случай не можете да прекарате на плажа дълго време, защото ще рискувате здравето на животното", съветва кинологът.

Оставянето на домашния любимец на балкона също е много опасно, предупреди специалистът.

Всеки термичен шок нанася вреда на кучетата, каза Виталий Орлов. Домашният любимец винаги трябва да има свободен достъп до вода, а в горещото време може да изяде два до три пъти по-малко храна. Най-важното е да следите състоянието на вашия четириног приятел.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена