На второ четене: По-улеснен режим за обновяване на телеком базовите станции

https://www.24chasa.bg/novini/article/8763251 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

По-улеснен режим за обновяване на телеком базовите станции приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за устройството на територията. Законопроектът е общ, и е изготвен въз основа на приетите на първо четене законопроекти, внесени от Спас Панчев и Юлиан Ангелов и група народни представители.

Обновяването на мрежите на операторите вече ще става по улеснена и съкратена административна процедура. Според приетите промени преоборудването, когато не се налага изкопни работи или промяна на конструкцията, може да става след становище от инжинер-конструктор и оценка от Националния център по обществено здраве за нивото на електромагнитните излъчвания.

Досега се изискваше за всяко технологично обновяване на мобилна станция да се издаде изцяло ново строително разрешение, а процесът отнемаше между 6 и 24 месеца.

Въпреки облекчените изисквания за обновяването на съществуващите базови станции, няма да се прави компромис с нормите за безопасност относно електромагнитните лъчи, тъй като предварителен и последващ контрол ще се упражнява от страна на здравните власти.

В Комисия за регулиране на съобщенията пък ще бъде създаден публичен регистър на базовите станции и резултатите от измерванията за електромагнитните излъчвания, с цел повече информираност на потребителите.

По време на разискванията Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че промените в закона не са подготовка за влизането на 5G мрежата у нас, а целят облекчаване на процедурата по модернизиране на съществуващата вече мрежа. По думите му изграждането на 5G системата трябва да бъде подложено на сериозен обществен дебат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена