Турция е разочарована, че гражданите й не могат да посещават ЕС в пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8763322 www.24chasa.bg
Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой СНИМКА: Ройтерс

Турция изрази днес разочарование, че не е включена в списъка на страните, на чиито граждани е разрешено да посещават страните от ЕС по време на пандемията и призова "тази грешка да бъде поправена", предаде АФП, цитирана от БТА.

"Преживяваме разочарованието, че не сме в списъка", заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой в съобщение. "Очакваме тази грешка да бъде поправена възможно най-бързо", добави той.

Съветът на ЕС утвърди вчера незадължителен списък на "сигурните" чужди държави, чиито граждани ще могат да бъдат допускани от днес през външните европейски граници. Показателите, по които се преценява кои държави да попаднат в списъка, са основно свързани с епидемичната обстановка на място, но също и с икономическите и обществените последици от удължаване на ограниченията.

Турция и САЩ са изключени от списъка, а облекченията за граждани на Китай ще зависят от реципрочност от страна на Пекин.

Решението е тежък удар върху имиджа на Турция, която от седмици се старае да се представи като сигурна страна, за да привлече посетители и да спаси доколкото е възможно летния туристически сезон, отбелязва АФП.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена