Идеалният дом вече е еко и с инсталация за пречистване на въздуха (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8764919 www.24chasa.bg
Арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа на "Визия за София" с арх. Елица Деянова и арх. Милена Крачанова, които спечелиха второто място за еднофамилна къща. СНИМКА: Николай Литов

Пет статуетки "Сребърен гвоздей" раздаде списание "Идеален дом" на 24-ото издание на конкурса "Къща на годината"

Идеалният дом вече не е само луксозни и скъпи мебели, а е еко и дори има инсталация за пречистване на въздуха. Тази визия на идеалния дом очертаха отличените проекти по време на 24-ата церемония на ежегодния конкурс "Къща на годината", организиран от списание "Идеален дом", провела се в английския двор на София Тех Парк с дизайнерски и функционално оформени работни места за споделяне и наемане.

Конкурсът, който за 24-и път събра елита на софийските архитекти и дизайнери, бе в 4 категории - "Частен интериор", "Малкото жилище", "Обществен интериор" и "Студентски проект" с подкрепата на "Филип Морис", галерия "Нюанс", "Главболгарстрой", "Бългериън Пропъртис" и Драматичен театър "Алеко Константинов".

Издателят на списание
Издателят на списание "Идеален дом" и управител на "Медийна група България" Венелина Гочева връчи първа награда в категорията "Частен интериор" на архитектите Петко Колев и Мина Колева СНИМКА: Николай Литов

Сред гостите на церемонията бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, главният архитект на столицата Здравко Здравков, арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа на "Визия за София" - най-мащабното градоустройствено проучване, правено у нас и др.

Арх. Атанас Динев, член на журито, награждава арх. Наско Петков.
Арх. Атанас Динев, член на журито, награждава арх. Наско Петков. СНИМКА: Николай Литов

Авторитетно жури, в което влизат арх. Албена Владимирова - Андреева, която живее и работи във Виена, и е първата носителка на голямата награда в първото издание на "Къща на годината" през 1997 г., арх. Александрина Ненкова, доц. д-р в Университета за архитектура, градоустройство и геодезия, катедра "Интериор и дизайн за архитектурата" при Архитектурния факултет и автор на къщата, привлякла преди време вниманието и на "Ню Йорк таймс" и арх. Атанас Динев - преподавател в УАСГ и член на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България, който е бил част от екипа на световноизвестния архитект Кишо Курокава, оцени 41 проекта, които се състезаваха за наградите в конкурса "Къща на годината".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова връчва статуетката
Столичният кмет Йорданка Фандъкова връчва статуетката "Сребърен гвоздей" на арх. Божидар Хинков от студио "БиДи арх". СНИМКА: Николай Литов

"90% от показаните в списание "Идеален дом" жилища, офиси, бутици са в София. Това е градът, който продължава да привлича десетки хиляди нови столичани всяка година и който всъщност е нашият голям дом, каза главният редактор на "Идеален дом" Таня Червенкова.

Михаил Чобанов - основател и собственик на
Михаил Чобанов - основател и собственик на "Бългериан Пропъртис" връчва наградата на арх. Маргарита Темелкова СНИМКА: Николай Литов

В най-голямата категория "Частен интериор" се състезаваха 24 проекта. Заради многото интересни и мащабни проекти за вътрешна архитектура, реализирани през 2019 г., журито реши да раздели най-голямата категория "Частен интериор" на две подкатегории - апартаменти и еднофамилни къщи.

Михаил Чобанов - основател и собственик на
Михаил Чобанов - основател и собственик на "Бългериан Пропъртис" връчва наградата на Милена Димова от студио "Хеликс" СНИМКА: Николай Литов

В категорията "Апартаменти" журито отреди две втори места - на арх. Явор Шуманов, "2 Студио", който в сътрудничество с "Естер ЕсПиЕс" е оформил функционално и елегантно пространство на нов дом. Той получи наградата си от доц. д-р арх. Александрина Ненкова. Другата втора награда в тази категория отиде при арх. Наско Петков, студио "Архин", който получи своя приз от друг член на журито - арх. Атанас Динев. Заради равностойната сложност и постижение в тази категория журито определи три първи места. Два от призовете на победителите връчи главният архитект на София Здравко Здравков - те отидоха при арх. Ивета Попова, "АТГ дизайн" и при дизайнерката Ирена Петрова.

Главният архитект на София Здравко Здравков награди Ирена Петрова.
Главният архитект на София Здравко Здравков награди Ирена Петрова. СНИМКА: Николай Литов

"Интериорният дизайн е изключително сложна и даже често неблагодарна работа. Налага ви се да изтърпите всички капризи на клиентите, понякога да застанете между мъжа и жената, за пердетата, плочките, от 25 кв. м искат от вас да направите огромен интериор. Възхищавам се на вашите усилия", заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Главният редактор на списание
Главният редактор на списание "Идеален дом" Таня Червенкова (в средата) с доц. д-р арх. Александрина Ненкова, член на журито, и арх. Александра Заарура СНИМКА: Николай Литов

Третата статуетка "Сребърен гвоздей", дело на художничката Невена Ваклинова, в категорията "Апартаменти" издателят и управител на "Медийна група България" Венелина Гочева връчи на на архитектите Петко Колев и Мина Колева за много успешната и иновативна реконструкция и обновление на старо жилище в центъра на София. Големият принос в този проект е за специално монтираната инсталация за пречистване на въздуха.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, издателят на
Кметът на София Йорданка Фандъкова, издателят на "Медийна група България" Венелина Гочева, арх. Любо Георгиев - ръководител на екипа на "Визия за София" и главният архитект на столицата Здравко Здравков гледат церемонията "Къща на годината". СНИМКА: Николай Литов

"Работихме по този проект заедно с дъщеря ми, но всъщност този проект е неин. Тя получи доверието на клиентите и те й възложиха нов проект, който ще видите скоро", каза арх. Петко Колев.

Главният редактор на
Главният редактор на "Идеален дом" Таня Червенкова с арх. Георги Слокоски СНИМКА: Николай Литов

Издателят и управител на "Медийна група България" Венелина Гочева подчерта, че материалите на списание "Идеален дом" може да се видят и на сайта на "24 часа", който е най-големият новинарски сайт в България. "Това ни дава възможност да съчетаем хартията и интернет и да се развиваме", подчерта Венелина Гочева.

Директорът
Директорът "Реклама - външни комуникации" на "Медийна група България" Преслава Паунова награждава арх. Ивета Попова СНИМКА: Николай Литов


Второто място в категорията за частен интериор на еднофамилни къщи получи арх. Елица Деянова, студио "Абстракта" за проекта й за еднофамилна къща в затворен комплекс. Призът й връчи арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа на "Визия за София" и шеф на "Софпроект".

Арх. Александрина Ненкова връчва наградата на арх. Явор Шуманов.
Арх. Александрина Ненкова връчва наградата на арх. Явор Шуманов. СНИМКА: Николай Литов


Голямата награда в категорията "Еднофамилни къщи" получи екипът на студио "БиДи Арх" - арх. Даниела Славова и арх. Божидар Хинков. Проектът им е за реконструкция на къща и разширение на стара постройка в неголям двор. В момента в съвременно аранжирания и много удобен дом живее семейство с две малки момиченца. Младите обитатели са активни хора със собствен бизнес и с отношение към екологията и здравословния начин на живот. Голямата награда връчи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Михаил Чобанов - основател и собственик на
Михаил Чобанов - основател и собственик на "Бългериан Пропъртис" връчва наградата на арх.Филип Ел-Хадад СНИМКА: Николай Литов

"Да се занимаваш с дизайн е малко неблагодарна работа, защото много ограничен кръг от хора могат да видят вашето творчество. Днес идеалният дом не е само скъпи и луксозни мебели, а уют, естетика, еко и зеленина. В последните месеци домът ни стана офис , класна стая и дори спортна зала, така че пред вас вече има нови предизвикателства", обърна се Фандъкова към събралите се архитекти и интериорни дизайнери.

Арх. Йордан Кирилов, отличен в категорията за студентски проекти
Арх. Йордан Кирилов, отличен в категорията за студентски проекти СНИМКА: Николай Литов

Три пък са отличените проекти в категорията "Малко жилище". Третото място е за арх. Андрей Андреев от "Андреев груп", а второто място журито отреди на арх. Ивета Попова от "АТГ дизайн". Призовете връчи Преслава Паунова, директор "Реклама" на "Медийна група България".

Главният архитект на София Здравко Здравков с отличените архитектки от
Главният архитект на София Здравко Здравков с отличените архитектки от "АТГ дизайн" СНИМКА: Николай Литов

Първото място в категорията грабна арх. Георги Слокоски, който получи наградата от главния редактор на списание "Идеален дом" Таня Червенкова.

Носителите на наградите на списание
Носителите на наградите на списание "Идеален дом" в конкурса "Къща на годината" 2019 г. СНИМКА: Николай Литов

В категорията "Обществен интериор" журито определи две втори награди. Те са за екипа на Студио "Хеликс" за обновен шоурум и за арх. Маргарита Темелкова за проекта й за нов офис. Първото място в категория "Обществени проекти" получи екипът на арх. Таня Дикова, Ирена Дикова и арх. Филип Ел-Хадад за интериора на голяма клиника за пластична хирургия. Наградите в категорията връчи Михаил Чобанов, основател и собственик на "Бългериан Пропъртис".

Идеалният дом вече е еко и с инсталация за пречистване на въздуха (Видео)

"Възхитен съм от това, което виждам във вашите проекти. Искам да отправя специални адмирации към вашия труд, защото как се представяме ние строителните предприемачи зависи и от вашия труд, за да постигнем удовлетворението на нашите клиенти", каза основателят и собственик на "Бългериан Пропъртис" Михаил Чобанов. 

Идеалният дом вече е еко и с инсталация за пречистване на въздуха (Видео)

На финала бяха отличени и най-добрите студентски проекти. Първото място в тази категория получи арх. Александра Заарура. Втора награда в тази категория отиде при арх. Йордан Кирилов, а трета - спечели Дебора Ташева. Призовете в категорията връчи доц. д-р арх. Александрина Ненкова, която е и член на журито.

Идеалният дом вече е еко и с инсталация за пречистване на въздуха (Видео)

Арх. Любо Георгиев представи част от работата на екипа на
Арх. Любо Георгиев представи част от работата на екипа на "Визия за София" СНИМКА: Николай Литов