Плевнелиев към Борисов: "Фолксваген" казаха, че нашата оферта е била по-добра

https://www.24chasa.bg/novini/article/8767886 www.24chasa.bg

"Досега бях в Гърция. Обади ми се министърът на Северна Македония и Тракия и ми каза: "България е 10 години напред от Гърция в тази област заради суперкомпютъра", разказа президентът Плевнелиев на премиера.

"Бош" отворих свой център тук, Световната банка, утре още един завод в Пазарджик отваря, припомни Борисов. А с "Фолксваген постигнахме морална победа, допълни Плевнелиев. "Обадиха се и казаха: вярно, че вие бяхте по-добри, вашата оферта беше наистина по-добра", каза той. Министърът на икономиката Емил Караниколов каза, че официално прекратяване на цялостната процедура за избор на нов завод няма и България все още има шанс.

Този суперкомпютър ще ни служи не само за медицина, но и за високотехнологии, за всичко - в рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи. Знаеш ли колко професори и доктори ще станат на този суперкомпютър, коментира още министър-председателят. Той допълни, че България участва в проекта с 16 млн. лв., като общата инвестиция е 70 млн.

"От сутринта все за пари говорим. А и с джипа влязохме в една дупка, той си удари главата. И каза: "боли ме главата, за това ли ме взимаш", разказа Борисов за инцидент с финансовия министър. Поводът беше, че президентът Росен Плевнелиев му разказа, че искат да направят нова улица в технологичния парк, който да го свързва с БАН и попита дали ще има как да отпуснат средства. Борисов започна да търси Горанов, тъй като не можел да му се обади, защото вече не носи телефон. 

Историята е от тази сутрин, когато премиерът беше с финансовия министър и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков из селата около Велинград.

След това тримата пристигнаха в София Тех парк за символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър. Той ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. На церемонията присъстваха и министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на организациите партньори в консорциума "Петаскейл суперкомпютър - България".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под карантина е поставена скандалната силиконка Анита Мейзер на Хаваите. Това се е наложило заради пандемията. За неволите си, съпътствали поредното й екзотично пътуване, сексбомбата споделя в социалната мрежа. Мейзер отпътувала към Хаваите от Лас Вегас. Някогашната миска тихомълком се изнесе в столицата на хазарта

Певицата Милена Славова е била спряна с колата й от полицаи и глобена без никакво нарушение, твърди самата тя. Дори й било предложено да си избере санкция, за да й е по-евтино. "Тези "другари" ме спряха и ме попитаха за какво искам да ме глобят! Аз попитах защо трябва да ме глобяват, като всичко ми е наред

Съпругата на Георги Илиев преди време взриви мрежата с емоционален пост - навремето с любовта му притежавала света, а сега имала пари, но се чувствала бедна Мая Илиева се завърна в България. Вдовицата на покойния Георги Илиев от няколко седмици е в София и вероятно не смята скоро да напуска страната