Направиха първа копка на суперкомпютъра в София Тех парк

https://www.24chasa.bg/novini/article/8768097 www.24chasa.bg

Официална първа копка на сградата, в която ще се помещава българския суперкомпютър, който ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. Тя ще е на територията на София Тех парк. 

Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи, заяви Борисов.

България е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Той ще заработи до края на февруари догодина. 

Направиха първа копка на суперкомпютъра в София Тех парк

В събитието участваха и министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на България (2007-2012) Росен Плевналиев представители на организациите партньори в консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“. С Борисов пристигнаха и финансовият министър Владислав Горанов и регионалният зам.-министър Николай Нанков. 

Направиха първа копка на суперкомпютъра в София Тех парк

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

Министърът на икономиката тържествено разби бутилка шампанско в кофата на багера.
Министърът на икономиката тържествено разби бутилка шампанско в кофата на багера.

Тук бях в казармата, бях в поделение, в което беше най-мощният компютърен център в България, а сега правим един от най-мощните в Европа, спомни си Плевнелиев. Той допълни, че скоро  на територията на парка ще се открие нова инвестиция от 70 млн. евро с автомобилния клъстър и правителството - модерен център с лаборатории и офиси на най-високо ниво. Ще има и още една сграда - образователен център с гимназия за индустриите на бъдещето. Предстои да се разкрие нова метростанция, както и да се направи улица, която ще свърже всички сгради през булеварда с БАН. "Не работим на парче, имаме визия и цел. Още не сме направили първа копка, но имаме вече център за изкуствен интелект, както и клъстер, базиран на идеята за компютъра, каза президентът и допълни, че до 5 години ще се разкрият поне 3 хил. нови работни места с поне 7 хил. лв. заплата.

Не само БОШ, а и Световната банка дойдоха в България, от вчера имаме още 2 заявления за потенциални инвестиции в ИТ сектора в технологичния парк, заяви икономическия министър Караниколов. "Позиционирането на суперкомпютъра е абсолютна възможност за нашата икономика. Бизнесът и науката - вие ще работите с тази технология и апелирам: използвайте я на 100%", категоричен беше министърът. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на всички присъстващи за подкрепата за реализацията на проекта и заяви, че инвестициите в технологии, иновации и образование е пътят на София и България.

40% от новите работни места през последните години са свързани с новите технологии, допълни и българският еврокомисар Мария Габриел. По думите й освен предвидимост този проект дава и перспективност. Той може да е координационното звено на Балканите, да привлича инвестиции, да създава продукти и да е от полза на икономиката и хората. България има потенциал да бъде регионален лидер.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина