С 80% е намалял потокът туристи в Северна Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/8768350 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторът

С 80 процента е намалял потокът на български и румънски туристи в Северна Гърция след първите съобщения, че ГКПП "Маказа - Нимфея" ще бъде затворен за преминаване, съобщават гръцки медии.

Данните са били изнесени на извънредна среща, свикана от кмета на Комотини Йоанис Гаранис, в която са участвали представители на институции и браншови организации.

Участниците са приели обща резолюция, в която се изразява протеста и недоволството им от действията на правителството, което обяви, че от България в Гърция ще може да се влиза единствено през ГКПП "Кулата - Промахон". Според представителите на туристическия бранш това ги обрича на гибел. В приетата позиция се посочва, че в района на Кърджали, където е ГКПП "Маказа - Нимфея" има регистрирани малък брой заболели от коронавирус, докато в Благоевград има много повече случаи.

Пунктът трябваше да затвори на 1 юли, но в четвъртък беше обявено, че това ще стане на 6 юли. Въпреки това преминаващите през ГКПП "Маказа - Нимфея" бяха малко.

Според справка на туристическите организации в Северна Гърция летовниците в района са много по-малко от очакваното, а през последните дни масово се правят откази от резервации. При отворени 70 процента от хотелите в най-добрия случай са заети 20 на сто от местата.

Като пример се сочат Халкидики и Солун, където в момента средната заетост на хотелите е 15 процента, докато за същия период на 2019 е била 85 на сто. Прогнозите сочат, че през следващите два месеца се очаква да бъдат наети от 25 на сто от леглата. 21 000 англичани, които са втората по големина организирана група чуждестранни туристи, са посетили Тасос през миналата година, но тази година не се очаква да пристигне нито един. Много по-сериозен се очаква да бъде ефектът от затварянето на ГКПП "Маказа - Нимфея" за плажовете между Кавала и Александруполис, където единствените туристи, на които се разчита са българите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина