11 съвета как се влиза в желаната гимназия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8768503 www.24chasa.bg
Ваня Кастрева

Как правилно да се попълнят документите и да се подредят желанията, за да влязат седмокласниците в желаната гимназия?

"24 часа" потърси за съвети и указания шефката на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.

Седмокласниците подават документи за първо класиране за гимназия от 3 до 7 юли включително. Резултатите трябва да бъдат обявени до 13 юли.

Учениците се явиха на външните оценявания по български език и литература и по математика в средата на юни, а в сряда Министерството на образованието и науката представи анализа на резултатите, които са тревожно ниски. Средният брой точки по български е 51,01, а по математика - 36,33.

В момента най-важното, което трябва да направят децата и родителите им, е да преценят правилно как да подредят желаните паралелки според изкарания бал.

Ето и съветите на Ваня Кастрева:

1. Всеки ученик и родител може да ползва електронната платформа priem.mon.bg и първо да се запознае с краткото ръководство за кандидатстване. Електронната платформа ще бъде отворена непрекъснато от 3 до 7 юли.

Родителите да не бързат с финализирането на процедурата, а спокойно и внимателно да се запознаят с възможностите за план-прием и паралелките, отчитайки индивидуалните възможности на децата, съпоставими с постигнатия бал.

2. Всяка паралелка дори в едно и също училище може да има различно балообразуване. Проверете внимателно!

3. Ако сред желанията на учениците фигурира професионално училище, те трябва да прикачат медицинско свидетелство, сканирано в PDF. Системата изисква форматът да не е по-голям от 2 мегабайта. Едно медицинско свидетелство важи за неограничен брой избрани професионални паралелки.

4. Ако родителите имат притеснения при подаване на документите, може да потърсят съдействието на училището, в което ученикът завършва 7-и клас.

5. Ако и това не е удобно за тях, има още една възможност - на територията на София работят 6 училища-гнезда. Тук влизането в системата става през акаунта на самото училище. След като се въведе в системата заявлението на родителите, то се принтира и родителят заявява с подписа си, че това е неговото желание като подредба.

29-о училище в район "Сердика" е за деца от София, но и от страната, които могат на място да подадат заявленията си. Останалите гнезда са: Професионалната гимназия по дизайн в район "Триадица", Професионалната гимназия по транспорт в район "Искър", 137-о училище в "Люлин", 144-о училище в "Младост" и 132-о в "Красно село".

6. Няма ограничения в броя на желанията. Важно е те да са съизмерими - изборът трябва да отчита постиженията на ученика и нагласите как иска да продължи образованието си.

Ако имаш бал под 200, дори и да запишеш всички най-желани и с най-висок бал паралелки, е много вероятно да не бъдеш класиран. Важно е реално да се преценят възможностите.

При бал под 450 точки е неразумно да се мисли за прием в Немската или Софийска математическа гимназия, при бал под 400 пък едва ли има шанс за езиковите гимназии - Първа, Втора английска гимназия, 73-о училище, Испанската гимназия, Френската.

Трябва да се проследи и дали в желаното училище има квоти за момичета и момчета.

7. Резултатите трябва да са ясни до 13 юли. Родителите отново чрез платформата ще могат да се запознаят с това къде е класирано детето им.

8. Ако ученикът е класиран на първо желание, трябва или да се запише с оригинала на свидетелството за завършено основно образование, или се отказва и губи мястото.

Ако е класиран на второ или следващо желание, има възможност да се запише, да подаде заявление за участие във второ класиране в училището, в което е класиран, или да се откаже, като не прави нищо. В последния случай той отпада от втория етап на класиране.

9. Във втория етап на класиране желанията не се пренареждат, но той дава шанс на учениците да се придвижат на по-предно желание или да останат на мястото от първо класиране.

10. Балът за всяка паралелка е индивидуален. Класическият вариант на формиране на бал е следният: удвояване на резултата от националното външно оценяване по български език и литература, удвояване на точките от националното външно оценяване по математика. Към тях се прибавят точки от свидетелството за основно образование по български език и литература и по математатика.

Преобразуването на оценките в точки става така: отличен 6 носи 50 точки. Максималният бал е 500 точки. Петица от свидетелството дава 39 точки. Четворката дава 26 точки, тройката - 15 точки. Минималният брой точки, който може да има ученик, е 30 точки. Това означава, че той не се е явил на изпитите.

11. Паралелките в София като квота на Регионалното управление в София-град са 388, като местата в тях са 10 080. От тях 169 са професионалните паралелки, останалите са профилирани. Кандидат-гимназистите са 10 641. В София обаче има спортни, частни и училища към Министерството на културата.

За всеки един седмокласник е гарантирана възможността да продължи образованието си в гимназия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи