Руски военен експерт бе осъден на 7 г. затвор за продажба на държавни тайни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8768799 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Руски съд осъди на седем години затвор експерт на руски мозъчни тръстове, специализиран във военното дело, който беше признат за виновен в държавна измяна за продажба на поверителна информация на германска консултантска компания, предаде Ройтерс.

Съдът в Санкт Петербург посочи, че Владимир Нейолов е признал, че е продавал информация, свързана с Федералната служба за сигурност, службата-приемник на съветското КГБ. Сведенията се отнасяли до това как тя обучава оперативните си сътрудници. В мотивите на съда обаче се допълва, че Нейолов не смятал данните за класифицирана информация, предава БТА.

Делото премина при закрити врата поради класифицирания си характер, както посочи съдът. Подробности от него не бяха изнесени пред обществеността. Съдът не назова германската консултантска компания.

Преди да бъде арестуван през 2018 г., Нейолов е писал статии за частните военни компании и е работил за два мозъчни тръста, включително един на име Център за изследване на стратегическите перспективи, посочва руският вестник "Комерсант".

Русия е обвинявана от САЩ, че използва частни военни компании, например в Либия, за да прикрива ролята си там. Москва казва, че всякакви руски наемници там не представляват интересите на руската държава.

През последните години няколко руски експерти и учени бяха арестувани и обвинени в държавна измяна заради продажба на тайни на чужденци. Според критици тези дела са непрозрачни и понякога изглеждат основани на съмнителни доказателства.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов