Чешки милиардер купи дял от Fibank

https://www.24chasa.bg/novini/article/8769291 www.24chasa.bg
КАРЕЛ КОМАРЕК

Банката увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лева

Fibank (Първа инвестиционна банка) успешно увеличи капитала си, съобщиха от финансовата институция, след като инвеститорите са платили книжата от новата емисия.

Освен Българската банка за развитие, която е с 18,35% дял, като акционер влиза и Valea Foundation със 7,87%. Тя е на чешкия милиардер Карел Комарек, определен от списание “Форбс” като един от най-богатите чешки бизнесмени.

Fibank увеличава своя основен капитал със 195, 424 млн. лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност ще достигне 22,52% в сравнение с 19,57% към 31 март 2020 г. Банката ще продължи да изпълнява стратегията си за кредитиране на малки и средни предприятия и частни лица.

“Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България, която е перспективна и бързо развиваща се страна-член на ЕС. Fibank - водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор”, заяви Пол Шмид, член на борда на Valea Foundation.

Valea Foundation е семейна фондация на Карел Комарек и има многобройни инвестиции в Европа и САЩ. Комарек е един от водещите предприемачи в Централна Европа. От декември 2017 г. е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства “Джон Ф. Кенеди” във Вашингтон.

Състоянието му се изчислява на 3,7 млрд. долара, което го поставя на 648-о място в света в списъка с милиардери. 51-годишният чех е започнал с търговия с петрол и газ през 90-те, а през 2010 г. е напуснал семейния бизнес, в който е работил с баща си и сестра си, за да създаде своя инвестиционна компания KKCG. Тя инвестира в петрол, газ, информационни технологии, хазарт, недвижими имоти, биомедицина. През 2016 г. създава базирана в Западна Вирджиния, САЩ компания за производство на метанол.

С превръщането на чешката SAZKA в конгломерата SAZKA Group Комарек става най-големият собственик на лотарийни игри в Европа. Компанията е искала да придобие 51% от българската “Национална лотария” за 1 млрд. лв. през миналата година. (24часа)