Гърция пуска в кола до 3-ма + шофьора (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8769543 www.24chasa.bg
Опашката на Кулата вчера достигна 15 км. Минаването на границата отнемаше 4 часа.

Затварят Маказа от 6 юли

Най-много 3-ма души и шофьорът в лека кола с до 7 места имат право да влизат в Гърция през сухопътните граници, гласи заповед на гръцкото министерство на транспорта. Тя ще бъде в сила до 12 юли, когато се очаква да бъде преосмислена. Изключение се прави, ако в автомобила се возят непълнолетни. А ако колата е регистрирана с 8 или 9 места, допустимият брой хора вътре е 5-има пътници и шофьорът. При нарушение е предвидена

150 евро глоба

както за

шофьора, така

и за всеки от

пътниците

Пореден ден продължава хаосът по границата с Гърция заради противоречивите условия за влизане на туристи. Според официално съобщение коли от България ще се допускат само през пункт Кулата-Промахон, а през Маказа - само спешни случаи. На практика обаче и в сряда, и в четвъртък достъпът през Маказа беше безпрепятствен. Влизаше се дори със задължителния QR код, попълнен за пункт Кулата.

От 1 юли влезе в сила изискване всички пристигащи в Гърция да попълнят онлайн формуляр 48 часа преди отпътуването си. Туристът получава на мобилния си телефон уникален QR код, който се показва на гръцките власти.

Късно в четвъртък стана ясно, че говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас настоява

да се забрани

български

туристи да

влизат през пункт

Маказа от 6 юли,

а преходният период да бъде до 5 юли. Думите му цитира електронната медия Хronos.gr. Пецас припомни, че преминаването през границите с Албания, Северна Македония и Турция е разрешено само по съществени причини.

Това вбеси местната власт в област Еврос, както и хотелиерите в района, според които решението ги обрича на гибел.

Те се обърнаха към премиера Кириакос Мицотакис за спешна намеса, като се настоява да бъдат отворени всички ГКПП-та за туристи. “Граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекият път за достъп до област Тракия и ако останат затворени,

се нарушава

ритъмът на

туристическия

сезон”,

обявиха от Съюза на хотелиерите от област Еврос пред БНР. Потокът на български и румънски туристи в Северна Гърция е намалял с 80% след първите съобщения, че ГКПП Маказа ще бъде затворен.

От останалите ГКПП-та на гръцко-българската граница Златоград е напълно затворен, през Илинден и Капитан Петко войвода се допускат само камиони и сезонни работници, но това не важи за Ивайловгрд.

Тъй като не беше ясно докога ще бъде отворен пунктът Маказа, целият туристически трафик от Сърбия, Северна Македония, Румъния и България се насочи към Кулата. В четвъртък опашката там достигна 15 км. Има реална опасност ситуацията да стане още по-сложна към края на седмицата, предупредиха от граничния пункт.

Очакват се и първите

резултати от над

4500 теста на

влизащи

чужденци,

направени за ден на всички гранични пунктове на Гърция.

Говорителят на гръцкото правителство предупреди, че при висок процент на туристи с вирус ще се вземат извънредни мерки и не изключи да се спре достъпът на туристи от някои страни.