Бобоков писал на президента и жена му, Радев призова да се пусне целият “чат” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8769801 www.24chasa.bg

l Бизнесменът: В България

никой не те брои за жив,

ако няма на кого да се обадиш

l Иван Гешев: Той е признал за една

паралелна държава, в която участва

Мобилна комуникация на собственика на “Приста ойл” Пламен Бобоков с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев и с неговата съпруга Десислава Радева беше огласена в четвъртък и предизвика нова вълна от коментари в държавата.

От съобщенията се разбра, че бизнесменът, определен от прокуратурата като лобиста в групата за незаконен внос на отпадъци, е общувал доста фамилиарно с премиер и президент. Към министър-председателя се обръща с “бос”, а с държавния глава е на “ти”.

От своя страна президентът призова прокуратурата незабавно да публикува целия му “чат” с Бобоков. Борисов не коментира.

Старт на новата порция съобщения в четвъртък даде самият Бобоков. В ефира на Би Ти Ви той извади разпечатана на хартия кореспонденция с премиера, започваща с Добро утро, бос. После обясни, че чрез съобщението го поканил на спешна среща във връзка със задържания в български води либийски танкер “Бадр”. Бобоков поискал да говорят, защото се опасявал, че България може да бъде обявена за пиратска държава, което пък щяло да навреди на бизнеса му в Либия. (“Приста ойл” изнася масла в Либия - б.р.) Комуникацията била от 31 март 2019 г.

Според него било нормално да нарича Борисов “бос” и да е фамилиарен с премиера, защото се познавали от много години. А “бос” бил, защото бил “началника” на държавата. В същото време Бобоков отрече да е пращал съобщения на президента, защото никога не му е имал номера.

Два часа по-късно от прокуратурата обаче го опровергаха. Те публикуваха съобщение, написано в 16,15 ч на 29 септември 2019 г.

Тогава Plamen Bobokov изпратил на Prezident - Rumen Radev следното: Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо, съм на линия 24/7!

 “Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно.

В обществен интерес е прокуратурата да публикува целия чат между президента и г-н Пламен Бобоков”, отговориха от президентството. От огласените чатове стана ясно още, че Бобоков е писал на Desi Radeva. Това е станало на 29 март 2019 г. в 20,56 ч, а получил от нея есемес в 20,45 ч. За разлика от останалите обаче,

тези съобщения

не бяха огласени

“В България никой не те брои за жив - в община, в болници, ако нямаш на кого да се обадиш, умираш прав и всички го знаят”, обяви още Бобоков в телевизионната си изява. На него му било “жал за обикновените хора, които нямат на кого да се обадят за съдействие”.

“Господин

Бобоков по

същество е

признал, че

съществува

задкулисие и

той участва

в това задкулисие, говорил е за връзки, че това е нормално и така функционират нещата в България. Той е признал на практика за една паралелна държава, в която участва. И аз, докато съм главен прокурор, ще направя всичко възможно да го прекратим. Това, което искаме да прекратим, е

хора с пари,

със стотици

милиони, да

си купуват

медии,

политици,

партии,

за да продължават да крадат безнаказано, както са го правили 30 години”, коментира в Гоце Делчев Иван Гешев.

Той не бил гледал интервюто на Бобоков, “защото не следя творческата дейност на обвиняеми и подсъдими, които могат да излагат различни версии”.

“Аз вече не вярвам на тази прокуратура”, обяви пък бизнесменът. Той твърди, че от 66 тома доказателства по разследването за отпадъците в 64 тома неговото име не се споменавало, а в останалите цитираните свидетелски показания са, че не го познават.

Бобоков обаче бил разочарован от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който му е кум и кръстник на трите му деца. На свой ред и Каракачанов се включи в скандала.

“Аз съм се обаждал поне три пъти, след като беше освободен, защото ние сме приятели. Аз не се отказвам от приятелите си, когато изпаднат в нужда”, обяви военният министър. Но добави: “Ако някой си мисли, че имам власт върху прокуратурата и ще си позволи да влияе на прокуратура, може да се разочарова”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина