Незабравката издържа и на студ, и на жега, но не и без вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/8769803 www.24chasa.bg

Растението се сади от юли до средата на август на сенчести места

Незабравката е от цветята, които се свързват именно с лятото. Причината не е само в най-разпространения ѝ небесносин цвят, напомнящ за безоблачно и слънчево време, но и защото именно от началото на юли до средата на август може да засадите незабравка в градината си.

Тя всъщност не е цвете, а ниско растящо тревисто растение, което обикновено достига до 25-30 см височина. Произхожда от Европа, Централна Азия и Северозападна Африка. В днешно време е разпространено почти навсякъде, а заради красотата специално внимание му се обръща от Северна Америка чак до Австралия.

Латинското име на растението е миозотис (Myosotis). То съчетава в себе си две думи - мишка (Myis) и уши (Otis). Затова буквално се превежда “ушите на мишката”. Наименованието получава заради специфичната форма на листата си. Според мнозина наподобяват ушите на гризач. 

Незабравката се сади именно сега. Предпочита сенчести места, защото през лятото слънчевите лъчи могат да изгорят листата ѝ. Когато се кали - през октомври, е по-добре да изберете за нея открити пространства, защото, ако има прекалено голяма сянка, е възможно тя да забави развитието ѝ.

Имайте предвид, че коренищата на растението са пълзящи. Заради това му осигурете пространство от другите посеви - 15-20 см. Не е нужно зимата да пресаждате незабравката в сандъче, за да я приберете на топло. Тя умее да издържа на минус 20 градуса. От гледна точка на температурите никак не е капризна. Напротив, без проблем ще вирее и на 30-35 градуса.

Растението има изисквания обаче за влагата. Трябва да го поливате редовно, най-вече по време на цъфтежа му. Все пак го правете с мярка, не е нужно да удавяте коренищата му. Почвата също е от значение. Препоръчително е да е богата на хранителни вещества. Ако искате да ускорите развитието на растението, може да използвате тор, но в никакъв случай оборски.

Незабравката показва красотата си през пролетта. В зависимост от сорта си ще украси градината ви в синьо, бяло или розово. Имайте предвид, че цветовете на растението излъчват много силен аромат само през нощта. Тогава привличат пчели, мухи и пеперуди. През деня не излъчват никакъв мирис.

В никакъв случай не използвайте цветовете на растението като декорация на салати или други ястия. Те не са полезни за организма и дори е възможно да предизвикат здравословни проблеми.

Около незабравката има много легенди. В Германия се вярва, че получава името си от влюбено момиче, което, разхождайки се по поречието на Дунав, видяло красиво растение във водата. Поискало да го извади и на помощ ѝ се притекъл възлюбеният рицар. Скочил в реката, но течението било прекалено силно. Въпреки че успял да излезе от водата, хвърлил цветето на брега с думите: “Не ме забравяй”.

Друга легенда е свързана с римската богиня Флора. Тя се заела да даде имена на всички растения. Случайно подминала незабравката. Цветовете ѝ обаче призовали: “Не ме забравяй”. Тогава Флора надарила растението със способността да навява хубави спомени на хората. (24часа)

Кога се подарява нязабравка

Незабравката носи силна емоционална символика. Затова не е проява на добър вкус да я подарявате, без да има повод. В миналото тя се е свързвала с истинската и непреклонна любов - тази, която не се забравя. Вероятно заслуга за това има името - незабравка.

Растението символизира вярност и лоялност, когато става въпрос за двама влюбени, които ги делят километри разстояние. Незабравката е идеалното допълнение, ако подарявате на някого снимка, защото символизира напомняне за любими спомени или време, прекарано със скъп човек.

С незабравка се почитат загиналите по време на арменския геноцид. Петте венчелистчета на цветовете олицетворяват петте континента, по които се е заселил арменският народ. Цветовете се свързват с арменската църква.