Mащабен проект ще бъде реализиран на мястото на старото атинско летище

https://www.24chasa.bg/novini/article/8771052 www.24chasa.bg
Кириакос Мицотакис СНИМКА: Ройтерс

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис даде днес начало на строителните работи по дълго отлаган мащабен проект за развитие на мястото на старото атинско летище Елиникон на брега на морето, предаде Асошиейтед прес.

Мицотакис приветства началото на строителните работи като важна стъпка в осъществяването на "вероятно най-големия проект в Средиземноморието" по неговите думи. След кратката му реч на мястото, булдозери започнаха да разрушават над 200 изоставени сгради, предава БТА. 

Развитието на проекта на терена на старото атинско летище Елиникон с площ от 620 хектара е ключов елемент от процеса на приватизация и част от спасителните финансови програми на Гърция. Страната получи милиарди евро в спешни заеми, за да се справи с катастрофална финансова криза, но трябваше да приложи мащабни структурни реформи и приватизационни сделки в замяна на средствата.

Съживяването на старото атинско летище бе дълго отлагано. В продължение на две десетилетия се водеха съдебни дела, а критици на проекта изтъкваха екологични съображения и тревоги за културно-историческото наследство в зоната, където бяха намерени гробове от античността и праисторическо селище. През 2018 г. Върховният съд одобри проекта, припомня АП.

Теренът на старото атинско летище бе продаден в рамките на приватизационната програма, изисквана от международните кредитори на Гърция, на консорциум начело с гръцката компания "Ламда дивелопмънт". Планираната инвестиция е в размер на осем милиарда евро и включва парк, жилищни сгради, търговски зони, хотели и плаж със свободен достъп.

Мицотакис отбеляза, че осъществяването на проекта ще създаде 80 000 работни места. По думите му проектът държи сметка за опазването на околната среда и гарантира достъп на всички до зоната.

"Днес даваме старт, но пред нас има дълъг път", каза Мицотакис и отбеляза, че завършването на проекта ще отнеме 10 години.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България