Предстои строеж на спасителна база на Рилските езера, Димитров се чуди дали да я започва

https://www.24chasa.bg/novini/article/8771631 www.24chasa.bg
Емил Димитров- Ревизоро

Осигурени са средствата за построяване - близо 500 хил. лв.

Предвиден е строеж на база на планинските спасители на Рислките езера, но министърът на околната среда Емил Димитров се колебае дали да даде стрт на строежа й след острата обществена реакция, заради багер, качен до езерата.

„От години на Рилските езера трябва да се направи база на планинските спасители, защото, когато от Дупница тръгнат им трябват 2-3 часа, за да се качат до горе. Така не помагат на ранените туристи, а само ги транспортират в тежко състояние в болницата. Самите спасители искат тази база“, каза министър Димитров пред журналистите в НС. Осигурени са средствата за строежа на базата – около 500 хил. лв.

Не ми се мисли, ако утре започнем да правим тази база, за да спасим хората. На всеки може да му прилошее. Ще има не я почвайте, почвайте я. Защо прозорецът е на ляво, защо е на дясно“, обоснова колебанията си за строежа на базата Димитров. Затова той ще изготви доклад, който ще се представи пред премиера Борисов и решението ще бъда взето заедно.

Той благодари на хората, които са снимали булдозера на Рилските езера и обясни, че проектът за правене на пътека около езерата е от 2014 г. "Много хубаво сте направили, че сте го снимали, защото аз като се качих го нямаше. Не трябва да има булдозер там", каза екоминистърът. Имало е предвидена площадка, където да се струпа филц за насипване на пътеките. Той е трябвало да се разнесе с коне из природната забележителност. "Тези алеи трябва да бъдат максимално тесни. Искам да бъдат така направени. В момента по указания на премиера сме спрели", каза още Димитров.

Откритите 70 тона заровени отпадъци край Червен бряг министър Димитров коментира така: "Много е хубаво някой да прави бизнес, а после държавата да чисти отадъците. Редно ли е цялото общество да понася негативите за това, че някой е решил да си закопае отпадъците някъде?" Димитров поиска промени в закона и по-строги санкции за нарушителите.

Честа лоша практика е да се създават нерегламентирани сметища в държавни земи, за да може после държавата да поеме отговорността за почистването. "Трупаш 1-2 г. В момента, в който се напълни, викаш един еколог. Той казва: "Вчера минах през гората видях тонове боклук. Къде е държавата? Защо не дойде да го изчисти?" Ние отиваме чистим депото, което присметливо е направено на държавна земя", обясни Димитров.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта