МОН ще проверява произведенията в учебните тетрадки по български за 7 клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/8771715 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев

Причината е, че разказът на Братя Мормареви, който се падна на изпита тази година, се оказа в тетрадката на "Просвета"

Учебните тетрадки и помагала по български език за 7 клас на по-големите издателства вече ще бъдат проверявани от образователното министерство, за да не се включват в тях произведения от заложените в базата за изпита в края на годината. Това стана ясно от отговор на министъра на образованието Красимир Вълчев в парламентарния контрол. Той бе попитан от Ирена Анастасова от БСП за опасенията на родители за неравнопоставеност в изпита на тазгодишните седмокласници, след като се оказа, че разказът "Задача с много неизвестни" на Братя Мормареви, който се падна, го има в учебната тетрадка на "Просвета".

На 16 юни научих за случая и веднага сезирах Инспектората към министерството, съобщи Вълчев. Той обясни, че не е имало неравнопоставеност между учениците, защото двата текста - на изпита и в тетрадката, не са напълно идентични.

На пазара има стотици помагала, които не са задължителни и не се одобряват от МОН, обясни министърът и допълни, че най-вероятно е случайност съвпадението и, че в предходни години също е имало такива, но с по-малки издателства.

Проверката на Инспектората обаче показала, че има пропуски в регламентирането на процедурата за съхранение на изпитите материали и темите, които се теглят на случаен принцип. Разказът е в базата от 2015 г., а в тетрадката е от 2018 г., обясни министърът. А на изпита трябва да се падне непознат от учениците текст. Затова той ще предложи да се прави преглед на произведенията в тетрадките поне на големите издателства. Тъй като в случая става въпрос и за известни автори, вече ще се включват по-малко популярни такива.
Резултатите от изпита, за съжаление, са по-ниски от миналата година. Ако децата нямат общата интелигентност и комуникацията компетентност, малко вероятно е тези, които са чели разказа, да са получили предимство, допълни той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12