Няма доказателства протестите в САЩ да са допринесли за разпространението на COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8772028 www.24chasa.bg
Протестиращи в Ню Йорк СНИМКА: Ройтерс

Няма доказателства протестите, провокирани от смъртта на Джордж Флойд, да са причинили значително увеличение на броя на заразените с коронавирус в САЩ, според експерти по общественото здраве.

Ако протестите бяха причинили бум на случаи на заразяване, казват експерти, тези скокове щяха да станат забележими в рамките на две седмици, а може би дори в рамките на пет дни. Това обаче не стана в много градове, където бяха най-големите протести, включително Ню Йорк, Чикаго, Минеаполис и Вашингтон, предаде БТА. 

В проучване, смятано за първото систематично изследване на въпроса, група икономисти са стигнали до заключението, че само в един от 13-те града, през които премина най-ранната вълна на протести след Деня на загиналите във войните, е имало увеличение на случаите на заразяване, което да изразява подобна тенденция.

Финикс е градът, в който според експертите е регистрирано увеличение на случаите на заразяване и приемане на пациенти в болница, след като губернаторът Дъг Дюси реши на 15 май да прекрати действието на заповедта за оставане у дома и смекчи ограниченията за компаниите. Жителите на Аризона, които бяха изолирани у дома в продължение на шест седмици, наводниха кварталите с барове в района на Финикс, като игнорираха правилата за социална дистанция.

В много градове протестите изглежда са довели до видно засилване на социалната дистанция, тъй като повечето хора, които не протестираха, са решили да не излизат на улиците, казва авторът на проучването Давал Дейв от университета Бентли.

"Широкомащабните протести могат да въздействат на поведението, както на протестиращите, така и на тези, които не протестират", изтъква Дейв. Проучването стана обществено достояние миналата седмица от Националното бюро за икономически изследвания, но не бе публикувано от други издания с подобен научен авторитет.

Позовавайки се на данни, компилирани от университета "Джонс Хопкинс", Асошиейтед прес разгледа тенденциите при регистрирани случаи на заразяване на ден в 22 американски града, където имаше протести. Увеличения на броя на заразените има в няколко града - включително Хюстън и Медисън, Уисконсин, за които експерти твърдят, че причините за скока са други.

Здравни служители все още разследват увеличенията на случаи на заразяване в различни щати, като се очаква да постъпи допълнителна информация. Експерти обаче са на мнение, че ако протестите са имали сериозно въздействие върху броя на случаите, то сега щеше да има по-видими признаци за това.

Флойд бе убит на 25 май от полицай в Минеаполис, който притисна с коляно врата на Флойд към земята. Убийството на чернокож от бял полицай провокира големи протести в Съединените щати. Същевременно някои щати започнаха в края на май да отменят правилата за спазване на социална дистанция.

Дейв и колегите му са преброили протестите, състояли се в продължение на три седмици в 281 града с население от поне сто хиляди души. В повечето от тях протестите са продължили повече от три дни, а на много от протестите са присъствали поне хиляда души.

Не е ясно колко протестиращи са присъствали, да не говорим за това дали са носили маски или са си правили тестове впоследствие. Възможно е те да са варирали от място на място.

Хюстън е сред градовете в Тексас, които наскоро регистрираха рязко увеличение на броя на заразените и на приетите в болница. Доктор Умайр Шах, изпълнителен директор на окръжния департамент по здравеопазването, смята, че вероятно някои случаи на заразяване могат да бъдат проследени до протестите.

"Просто не знаем колко", казва той.

Трудно е обаче, по редица причини, да се прецени конкретното въздействие на протестите, заявиха Шах и други. По-ранното възобновяване на работата на търговските обекти и по-силното желание да бъдат загърбени правилата за социална дистанция поставиха началото на тенденцията в района на Хюстън, твърди Шах.

Друг фактор: Много хора не си правят тестове, освен ако не почувстват симптоми. Много демонстранти бяха млади пълнолетни, които, по общо правило, са по-слабо предразположени към развиването на тежка болест и по тази причина вероятно не са си правили тестове, казват експерти.

Освен това е възможно някои хора, които са си направили тест, да не са отговорили на всички въпроси, зададени им от разследващите епидемиолози.

"Знам за трима души, които ни казаха: "Да, бях на протест". Това не значи, че не е имало други 25 или повече, които са участвали в протеста и просто не са ни казали", каза Мишейка Робъртс, здравен инспектор на град Кълъмбъс, Охайо.

Този град регистрира увеличение на случаите на заразяване миналия месец, но здравни служители твърдят, че не могат да дадат конкретна причина за това освен тази, че хората са започнали отново да водят социален живот, да се завръщат към нормалните дейности без да носят маски или да взимат други предпазни мерки. Понастоящем, не изглежда, че протестите са истинският фактор.

"Повечето протести, поне в моята юрисдикция, бяха на открито", като вирусът не се разпространява толкова успешно на открито. "Бих казала също, че 50 процента от демонстрантите носеха маски на лицето", казва Робъртс.