И отличници влизат в лятното училище – за да са с приятели

https://www.24chasa.bg/novini/article/8773378 www.24chasa.bg
Мила Теофанова, класна на 7 “б” в 1-о училище в София, раздава училищния вестник, създаден от нейните възпитаници. СНИМКА: Велислав Николов

Юлските часове за наваксване и по интереси са под шатри на двора или през чин в стаята

Часовете на открито са супер, най-после се събрахме. Това обясняват деца, тръгнали на училище през юли. Масово след дистанционното учене в извънредното положение сега училищата отвориха за допълнителни уроци или занимания по интереси.

Хиляди деца се събират в дворовете под шатри или чадъри или в класните стаи, но седнали през място на чина. Проектът “Подкрепа за успех” на МОН се финансира от оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Целта е да наваксат пропуснатото, има и групи със занимания по интереси. Дори и отличници се включили, само за да са с приятелите си, казват учители.

Седмокласниците ни показаха много високи резултати на изпитите, сега част от тях ще отидат в други гимназии. Гледали сме ги 7 години и емоцията е силна, вълнува се директорката на 1-о училище “Пенчо Славейков” в София Веселка Тепавичарова. Учениците ѝ вчера имаха последни уроци под шатрите, после взеха свидетелствата си за основно образование. Децата се представили достойно на изпитите без частни уроци, но с много работа със своите учители.

“Страхотно е сега, заедно сме”, каза Зара Рогачева, която ще кандидатства в Испанската и Френската гимназия. Мама и тати решиха да се възползват, за да се занимаваме и да се виждаме с приятели, после ще ходим на море, обясниха Марина и Филип от 38-о ОУ “Васил Априлов”, които са брат и сестра. Никола също смята, че е добре да идва на училище, вместо да стои сам вкъщи. На това мнение били и родителите му.

Децата ни работиха синхронно през цялото време на карантината, но имат възможност за допълнителни занимания, защото родителите трябва да работят, обясни директорката Мариета Димитрова. Децата там ще могат се занимават почти до края на август, има график за дежурства на учителите.

Обикновено сутрин спортуват в двора, а в жегата се занимават в класните стаи до 8 деца в група. Има и допълнителни уроци по български и математика за затвърждаване на материала. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни