Словенска компания произведе първия електрически самолет със сертификат на EASA

https://www.24chasa.bg/novini/article/8773479 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Словенска компания произведе първия в света напълно електрически самолет, който е получил сертификат от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), което означава, че изпълнява стандартите и може да се използва за търговски цели, предаде Ройтерс.

Самолетът на батерии Пипистрел Велис Електро е двуместен и е предназначен за обучение на пилоти. Той може да лети 50 минути, предава БТА.

"Започнахме да летим с електрическо захранване през 2007 г. и построихме над 8 самолета преди Велис Електро. Проучихме всичко, което трябва да притежава един сертифициран тип самолет както от технологична, така и от практическа гледна точка", заяви директорът за проучвания и развитие на Пипистрел Тине Томажич.

Той обясни, че сертифициран тип самолет означава, че той може без проблеми да се използва за търговски цели.

Томажич добави, че това наистина е постижение за авиационната индустрия като цяло, което ще позволи електрифициране на много по-големи самолети.

Тази година компания Пипистрел трябва да достави първите 31 самолета Велис Електро за купувачи в 7 страни.

"Това е вълнуващ пробив. Това е първият електрически самолет, сертифициран от EASA, но със сигурност не и последният, защото авиоиндустрията търси нови технологии, за да намали шума и вредните емисии", заяви миналия месец изпълнителният директор на EASA Патрик Кай.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни