Емил Радев: Искаме край за дълговете на физическите лица

https://www.24chasa.bg/novini/article/8773532 www.24chasa.bg
Евродепутатът Емил Радев

Искаме да има край за дълговете на физическите лица от частно правен характер, когато те вече няма как да ги плащат, посочи Емил Радев по повод идеята на ГЕРБ и Обединените патриоти за Закон за личния фалит, цитира думите му Би Ти Ви.

„В момента в България наблюдаваме фигурата на вечния длъжник. Човек, когато закъса икономически било то защото не може да си плати задълженията към банки, топлофикация или енергото, или някакъв друг тип задължения, даже когато бъде осъден и съдебен изпълнител разпродаде цялото му имущество, обикновено той остава да дължи още пари“, обясни Емил Радев.

По думите му в голяма част от случаите се вижда, че не стига разпродаването на имуществото, продължават да се трупат законови лихви, разноски, а с течение на годините вместо да намалява, дългът се увеличава.

„В България това може да продължи неограничен период от време, даже ако длъжникът почине, неговите наследници ще продължат да дължат. Това не може да продължава така за българските граждани, които видяхме, че в настоящата криза бяха много сериозно ударени със спадане на доходите“, отбеляза адвокатът.

Според него това означава, че ще се увеличат и изпълнителните дела, ще се увеличат и дълговете.

„Както държавата на десетата година се отказва от публичните задължения, защото има 10 годишна абсолютна давност за публичните задължения, така да въведем и 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица, които не са търговци“, предложи Емил Радев.

„В 99% от случаите след 10 години вече няма какво да вземеш на тези хора. От там нататък те не могат да растат, нямат обозрим период от време, за да започнат на чисто, да градят семейната си икономика. Каквото са имали - взето им е”, посочи Емил Радев.

Според него, ако човек е длъжник не може да подпише и трудов договор, защото ще му направят запор на заплатата. Така, по думите на Радев, той е принуден да стане част от сивата икономика, не плаща данъци и осигуровки и това не добре нито за държавата, нито за длъжника.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни