Вдигат цените на клиничните пътеки, за да не плащат пациентите за PCR (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8773684 www.24chasa.bg
Здравният министър Кирил Ананиев и щабът представиха в петък пред премиера Бойко Борисов актуалната епидемична обстановка.

От 1 август за лечение на коронавирус

се отпускат 1200 вместо 600 лева

Да се увеличат цените на всички клинични пътеки, за да може да се покрива правенето на PCR тест преди прием и за него да не заплащат пациентите или болницата.

Това решение взеха на среща в петък надзорният съвет на здравната каса и лекарският съюз. Въпреки това обаче тестът ще остане препоръчителен, а не задължителен за вход в болницата, обясни зам.-председателят на лекарите проф. Николай Габровски.

И сега болниците и лекарите нямат право да искат PCR тест от пациентите, за да ги хоспитализират или прегледат, както и да искат те да заплащат за него, категорична бе шефката на надзора и зам. здравен министър Жени Начева.

С колко точно ще се повиши цената на пътеките, предстои двете страни да договорят, като до края на следващата или началото на по-следващата седмица трябва да подпишат анекса към рамковия договор, който да регламентира всичко това. За тази за COVID решението е взето - от 1 август тя се повишава двойно и вместо 600 болниците ще получават по 1200 лв.

По-голямо

увеличение

се очаква и

за другите

инфекциозни

пътеки

Целта е да се повиши заплащането в дефицитната специалност и да се привлече интересът на млади специалисти, обясни проф. Габровски.

Ясно е и повишението на пътеката за раждане, като за първи път тази за нормално ще е по-висока от цезарово (виж долу).

За всички тези промени касата предвижда

да задели

40 млн. лв.

от резерва си,

обясни Жени Начева. В него сега има 80 млн. лв. Нямало осезаем спад и в събираемостта на здравните вноски, което позволява да се направят увеличенията, без това да повлияе на бюджета.

Възможността болниците да получат 85% от приходите си, ако покрай коронавируса те са паднали под този праг, ще продължи до септември, а ако им нужда - и след това, е решено още на срещата, каза Начева.

“Засилваме готовността на болниците за лечение с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме

подготвени

за възможно

най-тежкото

развитие

на ситуацията”, коментира и премиерът Бойко Борисов на среща с щаба и здравния министър Кирил Ананиев, която се проведе успоредно с тази в НЗОК. 

На нея премиерът разпореди да продължат внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта, за да се реагира адекватно. И петък донесе сериозен ръст на установените заразени за денонощие - 162-ма. Това е само с 4 по-малко от абсолютния досега рекорд у нас от 166 нови случая за ден.

Повече пари за нормално раждане, отколкото за секцио

От 1 август цената на клиничната пътека за нормално раждане да се увеличи с 200 лв. и да стане 1100 лв., а тази за цезарово сечение да остане на сегашните 900 лв., решиха надзорният съвет на здравната каса и лекарският съюз.

Сега и двете пътеки са с една и съща цена, което довело до редица медицински диспропорции, обясни председателят на надзора и зам.здравен министър Жени Начева. 

Проблемът с преобладаващия брой на цезаровите сечения у нас съществува от години, като близо 50% от ражданията са оперативни. Този подход трябва да се прилага само при медицински показания за това и според Световната здравна организация процентът им не трябва да е повече от 10-15.

“Надяваме се промяната да има демографски ефект и да е полезно за бъдещите майки. Това ще подпомогне и клиниките и отделенията, които се занимават с този вид дейности”, обясни решението Начева.

КОНСУЛТ

Къде и как можем да се изследваме за коронавирус?

Какъв е редът, ако искаме да си направим тест за коронавирус, и къде и как можем да се изследваме? С тези въпроси се обърнаха към редакцията ни читатели на “24 часа”.

Възможностите да си направите тест са две и според това какъв е вашият случай, зависи и как трябва да действате, обясниха от столичната здравна инспекция.

l Когато човек не проявява симптоми, но все пак иска да се тества, тогава може да отиде

във всяка една акредитирана

лаборатория. Те са общо 36 и

са определени в заповед на

здравния министър

Кирил Ананиев от 12 юни.

Сред тях са не само частни лаборатории, но и тези, които бяха разкрити в болниците. Трите най-големи лечебни заведения в София - “Пирогов”, “Александорвска” и ВМА, потвърдиха пред “24 часа”, че освен на пациенти, тестове правят и на всеки, който би искал да се изследва. В тези случаи обаче тестът се заплаща от човека, който иска да бъде изследван.

Във ВМА се правят само PCR тестове, а в “Александровска” и PCR, и кръвни, т. нар. бързи тестове. От понеделник такава възможност ще има вече и

в “Пирогов”, където

лабораторията ще

започне да прави тестове

и за антитела освен PCR

В РЗИ, както и в Референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести проби не се вземат. В здравните инспекции тестове се правят само когато са свързани с епидемиологично проучване, т.е., когато има данни за огнище и се проверяват всички контактни лица.

l Ако човек има симптоми и те все още са леки, от РЗИ съветват да не се ходи към болница, а да се звъни на личния лекар. Той ще прецени дали има нужда да се прави тест, като в този случай екип на РЗИ отива до дома на пациента и взима пробата на място.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България