Проф. Герджиков: Очакваме 50% повече кандидати в Софийския университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/8773771 www.24chasa.bg
Проф. Анастас Герджиков КАДЪР: БНТ

Имаме значително увеличение на кандидатите в годината, в която взехме решение във връзка с коронакризата кандидатстването да е с оценките от зрелостните изпити. Това заяви в "Още от деня" по БНТ ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той допълни, че очаква увеличението да е с около 50%.

Наред с причината, че много млади хора няма да заминат за чужбина, защото им се струва, че е опасно, друга причина е и това, че в повечето специалности приемът е с матури.

Ние винаги сме приемали с оценките от държавните зрелостни изпити, но освен това имахме и собствени изпити. Тази година от съображения за сигурност повечето наши изпити отпадат и ще приемаме само с оценките от държавните зрелостни изпити. Много хора, които не завършват тази година, а в предишните години, очевидно са решили, че това е удобна възможност да кандидатстват, без да се готвят специално отново, каза проф. Герджиков.

Той отбеляза, че тази година няма да се приемат студенти по-лесно никъде в България. По думите му единственото, което влияе на затрудненията при кандидатстването е съотношението между кандидати и места.

Що се отнася до качеството при влизането в Университета - за да има наистина високо качество, трябва да приемаме по-малко хора за един и същи брой места или обратно - да намаляваме броя на местата. През последните 5 години това се случи. Ние бяхме стигнали до момента, когато имахме 55 000 зрелостници и 70 000 свободни места във висшите училища. След 5 години реформи сега имаме 38 000 места, което е два пъти по-малко. Това значи два пъти по-високи качества на кандидатстващите във висшите училища, каза проф. Герджиков.

Относно новата стратегия за висшето образование, ректорът на университета уточни, че истинската реформа е настоящата стратегия, чието действие изтича тази година. В резултат системата е променена изцяло. Качеството е значително повишено още от входа, където има по-малък брой места за същия брой зрелостници и така през няколко етапа до завършването.

Стратегията, която ще е актуална през 2021 година, е продължение на старата с идеята, че след като са направени нужните реформи, системата е подредена финансово, може да се подходи към новаторски неща като дигитализацията, дигиталната креативност, меките умения, да се научим да учим цял живот и т.н., обобщи той.

В този смисъл това, което казвате за трите години за получаване на бакалавърска степен, не е така. Има такова предложение в стратегията, но то е да се обмисли по тези 52 професионални направления, които имаме, в кои от тях са склонни всички университети да преминат от четиригодишен на тригодишен бакалавър, каза проф. Герджиков.

На този етап това са някои от училищата по изкуствата и някои от специалностите в областта на икономиката.

Проф. Герджиков обясни, че тригодишното обучение за бакалавър предполага изучаването на по-малък обем от материал, защото идеята е, завършвайки тази степен, човек да може да започне работа, да прецени какво още му е нужно и да продължи обучението си в магистърска програма, където за двегодишен период да разшири познанията си, насочвайки ги в определена специалност.

На въпрос колко средства трябват на Софийския университет, за да стане истински модерно учебно заведение, ректорът проф. Анастас Герджиков отговори така: "Аз смятам, че ние сме истински модерно учебно заведение, но ако ме питате колко средства трябват на университета, за да влезем в класацията на първите 500, аз мисля, че не много. Много трябват, за да влезем в първите 100. Там най-бедният университет има 1 млрд. годишен бюджет. В първите 500 е малко по-лесно да се влезе. Трябва, разбира се, финансиране. И освен това защо говорим само за Софийския университет? Аз много пъти казах, че има поне 4-5 университета, които могат да влязат в първите 1000, а още не са там".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов