Нерешен спор за таксата, която “Еврофутбол” дължи на държавата, доведе до отмяна на решението за отнетия лиценз

https://www.24chasa.bg/novini/article/8773829 www.24chasa.bg
Нерешен спор за таксата, която “Еврофутбол” дължи на държавата, доведе до отмяна на решението за отнетия лиценз

Софийският административен съд е отменил решението на комисията по хазарта, с което беше отнет лицензът на “Еврофутбол” за срок от 3 месеца. Това стана ясно от поредния пост на Васил Божков във фейсбук в петък сутринта. От Дубай, където се укрива, той пусна и самото решение на съдия Луиза Христова.

Става въпрос за дело, образувано на 8 април т.г., по жалба, подадена срещу решението на комисията по хазарта от 25 март. На основание на акт за публично-държавно вземане в размер на 328 882 670 лв. лицензът на дружеството бе отнет за 3 месеца. Допуснато е предварително изпълнение на акта, като разпореждането е влязло в сила.

Размерът на невнесената такса обаче е предмет на оспорване по друго дело в административния съд. По него още няма решение и именно това е една от причините съдия Христова да излезе с това решение. Тя посочва, че комисията има право да отнема лиценз, когато установи, че има просрочени задължения над 5 хил. лева, както е по закон. В случая те са 328 млн. лева, натрупани в периода от 1 февруари 2014 до 31 декември 2019 г. вследствие на неплатени в пълен размер такси. От този факт обаче не следва, че тези задължения съществуват, защото безспорното им наличие се установява само с влязъл в сила акт за публично-държавно вземане. В конкретния случай обаче окончателен акт няма, защото се оспорва, а по делото няма произнасяне.

Съдът посочва и още две причини. Едната е, че комисията е подновила лиценза на дружеството за 10 г. на 5 февруари. Но ден по-рано - на 4 февруари, вече е започнала процедура за установяване на размера на дължимите държавни такси. В тази ситуация съдът пита защо е подновен лицензът, когато е имало съмнение, че фирмата не е изряден платец. В същото време 50 дни по-късно лицензът е бил отнет, а задълженията още не са били установени.

На трето място съдът посочва, че комисията по закон няма право да иска обезпечение на публичното задължение, преди същото да е установено, тоест преди да е приключило делото за размера на дължимата сума.

Решението на съда не е окончателно. От комисията съобщиха, че ще обжалват. Юристи казаха пред “24 часа”, че загубите са предполагаеми и ще бъдат определяни като такива, докато не се докаже категорично, че компанията е нарушила закон или наредба. Това означава, че ако съдиите не приемат аргумента, че задължението е еднозначно определено, дължимата сума не може да бъде приета за доказана по безспорен начин. Освен това дни след решението на комисията на 21 февруари, както съобщиха тогава от компанията, са блокирани всичките им сметки, което действие също е оспорено, тъй като запор на сметки се налага или срещу бъдещи вземания, но при назначена ревизия, или след съдебно решение. Ако обжалването на решението от комисията не бъде уважено на следваща инстанция, “Еврофутбол” може да продължи дейността си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина