Разследват френския експремиер Едуар Филип за действията му срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8774101 www.24chasa.bg
Едуар Филип СНИМКА: Ройтерс

Съдебно разследване за управлението на коронавирусната криза във Франция ще започне срещу досегашния премиер Едуар Филип и бившите министри на здравеопазването Оливие Веран и Анес Бюзен, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на генералния прокурор към Касационния съд Франсоа Моленс.

Деветдесет жалби са били внесени в Съдебната палата на Републиката, която е компетентна да съди членове на правителството заради изпълнението на техните функции. Разгледани са 53 от жалбите и девет от тях са определени като основателни за започване на разследване, предава БТА.

Сега според френските съдебни правила Моленс трябва да сезира разследващата комисия към Съдебната палата на Републиката, която ще води разследването. Деветте жалби са били обединени, за да се сезира разследващата комисия само по едно обвинение ("непредприемане на действия за борба с бедствие"), което е насочено срещу Бюзен, Филип и Веран.

Бюзен беше начело на здравно министерство до средата на февруари, преди да се кандидатира за кмет на Париж. Веран и Филип подадоха оставка днес.

Първите жалби в специализираната съдебна инстанция са били внесени още в началото на изолацията в средата на март. Те идват от частни лица, медици, асоциации, но също от затворници.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни