Цветомир Найденов: Супер свидетелят на Божков е Георги Попов

https://www.24chasa.bg/novini/article/8776760 www.24chasa.bg
Васил Божков и Георги Попов

"Черепа щял да вади свидетел....всичко е ясно. Досега Китин снимаше Черепа, сега ще стане обратното. Да не се чудите много... ", пише във фейсбук бившият съдружник на дубайския беглец Васил Божков - Цветомир Найденов, който подаде сигнала срещу него. По-рано през деня Божков написа във фейсбук, че ще покаже свидетел, който не можел да бъде сплашен.

"П.С. Поне ще сме сигурни, че Китин е добре....че съвместният живот с Чикатило от Велинград, крие своите рискове.
#бъдетеизлъгани
#свободазакитин", завършва Наайденов.

Китин е агентурният псевдоним на Георги Попов, бившият официален собственик на футболен клуб "Левски" и приближен до обявения за издирване бизнесмен Васил Божков

Според неофициална информация на Фактор.бг Попов , който също бе задържан в Обединените арабски емирства, е договорил руски граждани да се застъпят за Божков пред властите в Дубай, след което Божков бе освободен от ареста.

Връзките на Попов с руските служби датират още от времето на социализма. Попов е бивш секретен сътрудник на отдел 05 на Управлението за научно-техническото разузнаване към Първо главно управление на Държавна сигурност. От 1983 г. до 1987 г. е специалист в „ИНКО“, а от края на 1987 г. е на работа в „Кинтекс“ като специалист вносна дирекция, където е изградил добри контакти и закалка за предстоящия период на прехода. Вербуван е през юли 1988 г. от майор Йото Йотов за секретен сътрудник под псевдоним „Китин“, а от март 1989 г. е привлечен за оперативен работник на обществени начала. Незабавно е включен в една от най-секретните и под прекия контрол на КГБ програма за заобикаляне на западното ембарго срещу държавите от Източния блок – тази за доставката на ембаргово оборудване в областта на електрониката, военната и специалната техника.

През април 1991 г. е свален от оперативен отчет от Националната разузнавателна служба и преминава в частния сектор. За пръв път Георги Попов получава медийно внимание през 2000 г., когато купи - чрез "Йорсет Холдингс (България) ЕООД - активите на фалиралата "Първа частна банка". Според Търговския регистър, името на Георги Попов фигурира в 42 фирми, осем от които са прекратени, т.е. не съществуват. Повечето от останалите дружества са свързани с хазартния бизнес на Васил Божков. Според неофициална информация именно с помощта на Попов Божков успява да придобие от грузинското правителство и 25 % от акциите на националната лотария в страната.