Карта показва къде и как да се инвестира у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/8777816 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В нея има информация за заплати, свободни работни места, училища, какъв оборот прави бизнесът в региона

Немската компания “Катек електроник” е взела решение да разшири трикратно производствените си мощности в Съединение. Фирмата произвежда електрокомпоненти за индустрията - както за автомобили, така и за бяла техника.

Това съобщи консулът по икономическите въпроси на България в Мюнхен Стефан Йонков. През май миналата година пък немският мултимилиардер проф. Ханс Георг Недер обиколи страната, за да избере къде да произвежда високотехнологични протези и бионични импланти. Фирмата Оттоbock се спря на Благоевград и производството вече частично е стартирало, казва Йонков.

В помощ на

инвеститорите

от няколко

месеца има

интерактивна

карта

“Икономиката на България”, която е на сайта на Министерството на икономиката. Тя е нещо като пътеводител за бизнеса, който иска да произвежда в България.

А страната ни е подходяща дестинация за чуждестранни инвестиции, което се потвърждава и от доклада на консултантската компания Cushman&Wakefield, който ни поставя в топ 20 на най-добрите и безопасни за производство страни в света. Ние сме сред най-разходоефективните държави наравно с Турция, Румъния, Унгария и Чехия. Докладът анализира 48 страни в Европа, Америка и Азия, като ги класира според способността им да възстановят производството си след коронакризата.

Още в първото си интервю за в. “24 часа” министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че ведомството му ще направи такава карта, в която ще се събере не само икономическа информация, но и от социалното и образователното министерство.

Така от офиса си в Мюнхен Йонков може да помогне на германски инвеститор не само в избора на терен, но и

да намерят

най-важното -

информация за

квалифицирана

работна ръка,

за училищата

и университети

във всяка област на страната, за размера на средната заплата в различните области, свободните работни места, броя на безработните. На нея могат да се наслагват магистрали, първокласни пътища, летища, пристанище, дори хеликоптерни площадки, ГКПП-та. Така бизнесът, който идва да вложи парите си у нас, може да си направи сметка и за логистиката, тоест как да се транспортира продукцията.

Йонков казва, че картата е много полезна за търговските ни аташета, които я презентират пред потенциалните инвеститори.

Примерно чуждестранна компания иска да строи завод за авточасти в страна от ЕС и търси държава и място, където да го построи. Трябва да направи дю дилиджънс (собствено проучване) на България и с какво разполага тя в различните региони на страната.

На картата инвеститорът може първо да види сборна информация за държавата по области.

Общо реализираният оборот на всички компании у нас е 303,6 млрд. лева, заетите лица са 3 млн., регистрираните безработни са 292 800, а свободните работни места - 19 300. Данните са към 2018 г. и скоро ще бъдат обновени за 2019 г., поясни Желяз Енев - директор на дирекция “Икономическа политика” в министерството. Ползват се данни на информационната система “Амадеус”.

Само че на производителя на части за автомобилната индустрия му трябват детайли, за да знае къде да се насочи.

Ако инвеститорът иска да създаде завод за автомобилни компоненти у нас, той

лесно може да

се ориентира коя

е най-добрата

локация

Икономическата карта се управлява чрез различни филтри. Изборът на конкретна икономическа дейност - например производство на автомобили, ремаркета и полуремаркета, ще покаже в кои области на страната този сегмент е най-развит. В случая това са София-град и София-област, Бургас, Ямбол, Русе, Пазарджик, Смолян, Стара Загора и Пловдив. (Виж картата)

Кликвайки върху всеки един от регионите, се появява подробна информация за икономическите му показатели. Ако инвеститор се е насочил към Бургас, ще види, че реализираният оборот на компаниите в този регион за 2018 г. е 16,9 млрд. лв., а броят на заетите лица е 159,3 хиляди. (Виж таблицата) В същото време има 16,6 хил. регистрирани безработни, а свободните работни места са 2,1 хил. Така остават 14,5 хил. души, за които в момента няма свободни позиции и са потенциални служители в ново предприятие. Разбира се, не всеки от тях има съответното образование и специализация. Затова картата дава информация и за нови потенциални кадри.

Тя показва колко и какви висши и професионални училища има в региона. В Бургас например университетите са два - Бургаски свободен и “Проф. д-р Асен Златаров”. Професионалните учебни заведения пък са 30. От списъка може да се види не само кои са те и в кое населено място са, а и да се филтрират според необходимото професионално направление, специалност или професия. Така например може да се види, че в професионалната гимназия по транспорт в Бургас се изучава специалност “Автотранспортна техника”, а от Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации “Пеньо Пенев” излизат бъдещи електромонтьори.

Инвеститорът

може да се

ориентира и

колко висока

заплата да

предложи

според средното месечно възнаграждение в региона - в случая то е 1101 лв.

Той може да провери и кои ще са конкурентите му в региона от класацията на топ 10 компании по оборот и по заети лица в съответната дейност.

Възможен е и друг подход, ако идващата у нас компания реши да избере област, в която няма конкуренти в нейната сфера. Ако тя е производство на лекарствени вещества, изключваме София-град, Кюстендил, Пазарджик, Разград и Ловеч, където тази дейност вече е застъпена. Инвеститорът може да се насочи към Пловдив, който е вторият по големина град в България. Топ 5 на икономическите дейности по оборот за града включват търговия на едро с тютюневи изделия, товарен автомобилен транспорт, търговия на едро с твърди, течни и газообразни горива, производство на олово, цинк и калай, както и търговия на дребно предимно с хранителни стоки. Информацията за областта посочва още топ 10 компании по оборот, както и по заети лица. Инвеститорът отново

може да провери

колко са

незаетите лица

и свободните

работни места

Средната месечна заплата за Пловдив е 1174 лв. Вижда се, че областта има предимство, тъй като висшите училища в нея са 8, сред които и Медицински университет - Пловдив, едно от професионалните направления в който е фармация. Картата показва и научната инфраструктура в областта. За бъдеща фармацевтична компания например може да е от ползва наличието на Национален университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания.

Разглеждайки филтрите, може да се види още, че в Пловдив има индустриална зона, през областта минават магистрала “Тракия” и два първокласни пътя. Градът разполага и с летище, както и с две летателни площадки - Марица и Цалапица, а в с. Марково има дори вертолетна площадка.

На юг - бизнес с авточасти, на север става за логистика

Смолян, Кърджали и Ямбол са добри дестинации за инвестиция в автомобилния сектор, тъй като там вече се произвеждат компоненти. В Хасково най-развитият отрасъл е производството на азотни съединения и торове.

На изток могат да се насочат инвестиции, свързани с нефтени продукти и зърнени култури. В областите Добрич и Варна върви и търговията на едро със зърно, семена, фуражи. Сливен също е подходящ за зърнени култури, но и за текстилна промишленост. В Бургас се намира най-голямата рафинерия на Балканския полуостров. Край Шумен се произвеждат алуминий и почистващи препарати.

На север - по поречието на река Дунав, най-добре вървят товарният автомобилен транспорт и логистиката. Земята и тук е подходяща за отглеждане на зърнени култури. Конкретно в област Русе се произвеждат и автомобилни части, а във Враца - цимент. Там се намира и атомната централа АЕЦ “Козлодуй”.

На север от Стара планина възможностите са различни. В Габрово се произвеждат арматурни и пластмасови изделия, в Ловеч - текстилни изделия. Ловеч и Разград са подходящи и за месопроизводство и преработка. В цялата област се отглеждат зърнени култури, развита е и търговията.

От другата страна на планината се добиват руда и цветни метали (в Пазарджик), кафяви и лигнитни въглища (в Стара Загора), като там се произвежда и електрическа енергия - от промишления комплекс “Марица-изток”. В Пловдив се произвеждат олово, цинк и калай, развита е и търговията с горива. Градът е подходящ за инвестиции, свързани с преработка и търговия с тютюн, Сливен - за облекла, а Пазарджик - за лекарства и автомобилни компоненти.

Ако се насочим към столицата на България, можем да продаваме горива, електрическа енергия, лекарства и медицинска техника, както и леки коли. В областта около София пък се произвеждат мед, тъкани и отново електронни части и устройства за автомобили. Най-източната област - Кюстендил, е подходяща за производство на лекарства. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България