Франция не забранява изцяло "Хуавей" в мрежата 5G, но ще има ограничения

https://www.24chasa.bg/novini/article/8778579 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Китайската компания за телекомуникационно оборудване Хуавей няма да бъде изцяло забранена в мрежата от пето поколение (5Джи) във Франция, но френските оператори, които ползват такова оборудване, ще получат разрешителни за срок, ограничен до осем години, предаде Франс прес, като се позова на Националната агенция за сигурност на информационните системи. АФП отбелязва, че това условие ще затрудни достъпа на китайската група на френския пазар 5Джи.

"Това, което мога да кажа, е, че няма да има пълна забрана", каза генералният директор на френската агенция за киберсигурност (Anssi) Гийом Пупар в интервю за в. "Ле-з-еко".

Насърчаваме операторите, които в момента не ползват Хуавей, да не го правят. На онези, които вече ползват тяхно оборудване, ще издаваме разрешителни за срок от три до осем години, каза Пупар и потвърди че решенията вече са готови и очакват само да бъдат подписани от правителството, предава БТА.

Само три компании за телекомуникационно оборудване - европейските Нокия и Ериксон и китайската Хуавей - имат възможност да доставят техника за бъдещите мрежи 5Джи.

Ще има откази, каза Пупар, като изключи те да засегнат Нокия и Ериксон.

Това, което се прави при 5Джи във Франция е компромис. Мрежата 5Джи трябва да се развива при приемливи за операторите икономически условия, както и да гарантира суверенност, така че да не бъдем зависими от едно или друго оборудване или страна, обясни шефът на агенцията.

Не сме против Хуавей, нито сме настроени антикитайски. Става въпрос за управление на рискове, допълни той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина