"Московский комсомолец": Властта в Русия приучва агнетата да мълчат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8778641 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В руския град Псков се очаква днес да бъде огласена присъда по шумното дело срещу местната журналистка Светлана Прокопиева, обвинена в оправдаване на тероризма, пише "Комерсант".

Прокуратурата поиска за нея шест години лагер заради разсъждения по радиото какво е накарало 17-годишния анархист Михаил Жлобицки да се самовзриви през 2018 г. в регионалния клон на Федералната служба за сигурност в Архангелск. Перспективата за толкова сурово наказание възмути журналистическата общност - в петък протестираха служители от частни медии, в неделя - от държавната телевизия Ар Ти, посочва вестникът.

Изданието описва как са били арестувани 17 души по време на първия журналистически протест. На вчерашната проява арестувани нямало. Репортери от Ар Ти разказвали за "доста либералните си възгледи", помолени да обяснят защо се обявяват против обвинението в процеса, щом работят "за рупора на кремълската пропаганда", предава БТА.

Делото срещу Прокопиева сплотява журналисти с най-различни възгледи, констатира Екатерина Винокурова, редактор от Ар Ти и член на Съвета по правата на човека към президента Владимир Путин. Криминална отговорност трябва да се търси не за разсъждения и анализи, а само за преки призиви към тероризъм, заявява Екатерина Шулман, политолог и бивш член на същия Съвет.

"Московский комсомолец" споделя "напълно обосновано подозрение", че присъдата срещу Прокопиева ще е обвинителна - "първата политическа присъда в страната с Новата Конституция", влязла в сила преди два дни след конституционна реформа по инициатива на президента Путин.

Властта в Русия "приучва агнетата да мълчат", заявява всекидневникът.

Размислите на журналистката какво може да е довело младежа до престъпление бяха квалифицирани като "оправдание на тероризма". Това е странно, несправедливо и спорно. Ако лекар анализира причините за смъртта на болен и пише, че болестта се е влошила заради стари сърдечно-съдови проблеми, това не значи, че той оправдава Ковид-19.

Опитите да се разберат причините за терора са полезни за обществото. Както са полезни и опитите да се разбере естеството на вируса, резюмира "Московский комсомолец".

Прокопиева "не е оправдавала никого, защото работата й е да обяснява", изтъква в стихотворен памфлет писателят Дмитрий Биков, автор на "Новая газета". Той сравнява журналистката с известния дисидент и политзатворник от съветско време Андрей Синявски. "Съдбата на колумнистите" в днешна Русия е "да дразнят нулирания гений", намеква Биков за конституционната реформа, "нулирала" досегашните мандати на Путин, който ще има възможност да остане на власт до 2036 г.

Прокопиева нарече самовзривилия се младеж терорист, извършеното от него - "чудовищно" и нямаше намерение да го оправдае, подчертава "Свободная преса".

Държавната система в Русия явно е решила да се бори не само с всяка проява на другомислие, но едва ли не с всяка възможност хората да обсъждат остри проблеми. Готова е да похарчи всякакви ресурси за целта. Заради този подход може да колабира целият обществен живот в страната, но това едва ли вълнува властимащите, пише изданието.

В материала се изреждат някои от "твърде многото подобни "странни дела" напоследък в Русия, където "вицовете, репостовете и статиите са станали вече престъпления". Всекидневникът напомня по-специално за ареста на т. нар. шаман от Якутия Александър Габишев, "заплашил да проведе магически ритуал срещу властта". Дали в Русия не се връща абсолютизмът, не придобива ли властта сакрален смисъл, пита се "Свободная преса".

Нещата впрочем може би стоят много по-зле. Според някои властите наистина се плашат от магическите обреди на якутския шаман. Значи не се връщаме в 19-и, а направо в 16-и век. Само дето технологиите са вече други. Бунтарските нагласи може да се изчистват с огън - прецизно и бързо. Някои виждат в новите технологии начин за комуникация, други - за лов на вещици, заключава "Свободная преса".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12