Матанов: Удрят кмета на Истанбул с превръщането на "Св. София" в джамия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8779664 www.24chasa.bg
Проф. Христо Матанов СНИМКА: АРХИВ

Очаквам тази светиня на християнството и този шедьовър, музеят, базиликата „Света София“ в Истанбул, да стане джамия. Това коментира в „Тази сутрин“ по Би Ти Ви историкът проф. Христо Матанов.

Според него това намерение на Ердоган, за което се чака и решението на съда, е удар към кмета на Истанбул, който не е член на партията на турския президент.

Самият музей пък привлича много туристи, а ако стане джамия, влизането ще е безплатно, обясни историкът.

Друго, което го притеснява, че, че ще трябва да се заличат фреските, което за джамия е недопустимо, поясни Матанов.

В международен план той вижда, че се показва независимост на Турция:

Важно е как ще тръгнат отношенията с Русия – когато става дума за милиардни сделки за оръжия, „Света София“ колкото и да е велика, колкото и престижна като обект, не играе основна роля“, смята Матанов.

По думите му и България няма да реагира сериозно на това, защото е важно да се спазват добри отношения с Турция, която удържа бежанския натиск.

Освен това Матанов видя и заличаване на наследството на Кемал Ататюрк, който и превръща базиликата в музей.

Има схващане, че подписът му е фалшифициран. По думите на адвоката на фондация за опазване на историческите обекти подписът съдържа името Ататюрк, макар че през 1934 г. е важал друг закон за фамилните имена.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С опасност за живота си и в грубо нарушение на пътя изпъкна топмоделката Ивайла Бакалова в центъра на столицата, видя зоркото око на "България Днес". За да стигне до колата си, миската пресече натоварената ул. "Г.С. Раковски", като рискува живота си и мина буквално пред засилил се камион. След като притича на високите си токове

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда