Рекорден отскок на продажбите на дребно в ЕС през май, но при стагнация в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8780085 www.24chasa.bg
Графики на индексите на продажбите на дребно в еврозоната и ЕС

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха рекорден отскок през май с оглед на започналото разхлабване на рестриктивните мерки, които бяха въведени за ограничаване разпространението на коронавируса и които причиниха срив в търговия на дребно през март и април, показват данни на Евростат, цитирани от БНР. 

В същото време обаче България се оказа единствената държава члена в ЕС, в която продажбите на дребно през май останаха на нивото от април, а спрямо година по-рано отбелязаха най-голям спад в рамките на съюза, отчита официалната Европейска статистика.

През май 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната скочиха със 17,4%, заличавайки част от силния спад с 10,6% през март и с още 12,1% през април, докато в рамките на целия Европейски съюз нараснаха с 16,4% след спад с 9,8% през март и с 11,4% през април.

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 5,1% след спад с 19,6% през април, а в целия ЕС се понижиха с 4,2% след спад с 18,0% месец по-рано.

Продажбите на нехранителните стоки в еврозоната и ЕС скочиха през май съответно с 34,5% и с 30,2%, тези на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - съответно с 2,2% и с 2,1%, а продажбите на автомобилни горива нараснаха с цели 38,4% в еврозоната и с 31,9% в рамките на целия Европейски съюз с 25 на сто.

В същото време европейската статистика отчете, че от всички данни за отделните страни членки в ЕС, единствено продажбите на дребно в България през май остават на нивото от април, когато обаче се понижиха с едва 2,0% и след спад с 20,1% през март.

На годишна база спадът при продажбите на дребно в нашата страна се задълбочи с 20,4% след спад с 19,9% през април и понижение с 14,6% през март, като спадът в България е най-дълбокият в рамките на Европейски съюз за месец май. Нашата страна е следвана от Люксембург (спад с 19,7%) и Испания (със 17,9%), докато най-голямо повишение на продажбите на дребно през май е отчетено в Германия (повишение със 7,2%), Дания (с 6,6%) и Австрия (с 4,8%).

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега