11 сайта за фалшиви новини регистрирала фирмата на руснака Низол

https://www.24chasa.bg/novini/article/8781821 www.24chasa.bg
Русислав Димитров казва, че е бил собственик само на името на narod.bg СНИМКА: ЛИЧЕН ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК

Домейните на всички платени на 3 април

Вноските за хостинга не са дело на Николай

Шефът на hotarena.net продължава ударно да споделя лъжите на всички във фейсбук

Цели 11 сайта за фалшиви новини се водят на името на една от 57-те фирми на руснака Николай Низол, показа проверка на “24 часа”. Най-известното издание в палитрата на “Хак и фиш” ЕООД е narod.bg, който с фалшива новина прати премиера Бойко Борисов в болница и излъга, че главният прокурор Иван Гешев е бил охранител на Тодор Живков.

В медийната империя на 57-годишният мъж, който призна пред “24 часа”, че взема по 300-400 лв., за да му припишат фирма, има всякакви сайтове. Освен флагмана narod.bg, който се използва за гнусни лъжи по адрес на политици, фирмата “Хак и фиш” притежава и клюкарските сайтове alarma.bg, show.bg и paparak.bg.

Лъжите на narod.bg пък се мултиплицират в reporter.bg, vest.bg, goboriotkrtito.bg, novaplus.bg и debat.bg (а не както заради неволна грешка във вестника бе написано debati.bg, който е реален сайт). Групата се допълва от сайтове, посветени на двата пола - bgtatko.bg и nie-jenite.bg.

Любопитното е, че домейните - имената, на всички сайтове, са платени на един и същи ден - 3 април. Съвпадение има и при създаването на фейсбук страниците на сайтовете - всички са пуснати в интервала от 16 до 19 юли м.г.

Проверка в съдържанието на 11-те сайта показа, че narod.bg е нещо като флагмана за политически измислици. Сайтът пуска лъжливи дописки с информация, уж взета от социалните мрежи, а други издания от групата ги мултиплицират, като се позовават на narod.bg.

Подобно нещо се случва и с жълтите издания на медийната империя. Там водещ е сайтът show.bg. В понеделник например той се бе позовал на “свои източници” и извел в заглавие, че бизнесменът Христо Сираков ще бъде арестуван, защото бил елитният сводник на обвиняемия в 18 престъпления Васил Божков. Въпреки заглавието, в текста става дума, че двамата делили едно гадже, а Сираков нямал представа за нейната игра на два фронта.

Че Низол няма нищо общо освен документално с всичките си фирми, “24 часа” вече писа. Доказват го и плащанията за хостинга - сървърите, на които се помещават, на всичките 11 сайта. Те са правени от човек и фирма, но нито физическото лице е Николай Низол, нито компанията е “Хак и фиш”.

Специално за narod.bg “24 часа” разкри, че домейнът е плащан от собственика на жълтия сайт hotarena.net Русислав Димитров, който имал нотариално заверено пълномощно от Низол. Руснакът категорично отрече да е срещал Димитров и обясни, че за всяка от 57-те му фирми различни непознати го намирали в кръчмата, носели готови документи и му давали по 300-400 лв., за да му прехвърлят компанията. 

Димитров пък посочи, че няма нищо общо със съдържанието на narod.bg. Купил домейна отдавна, защото му харесало името, и, лятото през м.г. го продал на български програмисти, които живеят във Франция. Спомена, че и младите IT специалисти се занимавали и със SEO - оптимизация за търсачки.

Димитров обаче не пожела да каже името на фирмата, на която е продал домейна. Любопитното е, че фейсбук страницата на narod.bg се поддържа от 2-ма души. Социалната мрежа не показва имената им, но локацията им е ясна - България. Това е странно, тъй като SEO специалистите имат добри умения по дигитален маркетинг.

Въпреки продажбата пък Димитров често споделя във фейсбук страницата на hotarena.net дописки на narod.bg. Правел го на добра воля, защото му харесвало как са написани. Само за последните 20-ина дни от личния си фейсбук профил е публикувал линкове към различни материали на narod.bg в множество фейсбук страници. Общото между разпространените от него материали на сайта, който продал, е, че са откровени лъжи по адрес на премиера Борисов. Пуска ги в групи, изразили подкрепа към президента Румен Радев.

Връзка във фейсбук страниците може да се открие и с други от сайтовете от медийната империя на “Хак и фиш” - show.bg, bgtatko.bg и nie-jenite.bg. Публикувани в техните страници в социалната мрежа новини се споделят от профила на изданието на Димитров. Дали собственикът на hotarena.net харесва и техния стил на писане, не е ясно. Близки до сайта му фейсбук страници също разпространяват дописките.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов