ЕК предвижда спад на гръцкия БВП с 9% тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/8784214 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 9 процента през 2020 г., а през 2021 г. се очаква да нарасне с 6 процента, предвижда Европейската комисия в пролетните си прогнози, цитирани от АНА-МПА.

През първото тримесечие на тази година гръцкият БВП е отбелязал спад с 1,6 процента в сравнение с предишното тримесечие, предава БТА.

Спадът на БВП е свързан с намаляването на инвестициите и на износа, а отражението на ограничителните мерки заради коронавируса ще се прояви по-ясно през второто тримесечие заради намаляването на вътрешното търсене и на износа, смята Комисията.

С постепенното вдигане на ограниченията се очаква възстановяване на икономическата активност. Според данните на Европейската комисия се очаква сериозен удар върху туризма и транспорта заради последствията от пандемията, а възстановяването на износа зависи и от перспективите на основните търговски партньори на Гърция.

Комисията подчертава, че прогнозата съдържа значителна несигурност заради голямата й зависимост от рисковете, свързани с ограниченията за пътуванията и отражението им върху туристическия сектор на Гърция. Същевременно в доклада се казва, че ограничителните мерки през март и април са предизвикали забавяне на трудовия пазар и се очаква краткосрочно нарастване на безработицата.

По отношение на потребителските цени през първото тримесечие се регистрира увеличение с 0,6 процента на годишна база. През април и май обаче се наблюдава спад с 0,6 и 0,8 процента. Допълнително понижаване на потребителските цени се очаква до края на 2020 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съпругата на Георги Илиев преди време взриви мрежата с емоционален пост - навремето с любовта му притежавала света, а сега имала пари, но се чувствала бедна Мая Илиева се завърна в България. Вдовицата на покойния Георги Илиев от няколко седмици е в София и вероятно не смята скоро да напуска страната

Санта Китана в садо-мазо изпълнение, обиди валят по неин адрес заради вулгарното видео Скандалът продава и точно на това залага най-новата певица на родния небосклон - Санта Китана. Гола и вулгарна, изпълнителката демонстрира провокацията си в новото си видео към песента "Гола икона". Облечена само по ефирен костюм, изработен от камъни

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на