След кризата с COVID-19 в Гърция идва предизвикателството на рецесията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8784313 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Доброто управление на кризата с COVID-19 в Гърция засили популярността на премиера консерватор Кириакос Мицотакис, който приключва днес първата година от управлението си. Но предизвикателството отсега нататък е оцеляването на страната на фона на рецесията, смятат анализатори.

"Кириакос Мицотакис дълго време си изграждаше облик на сериозен технократ и лидер, отдаден на своята партия /Нова демокрация - бел.АФП/ - имидж, подсилен след идването му на власт и по време на пандемията", изтъква пред АФП Никос Маранцидис, преподавател по балканистика в Солунския университет.

Нова демокрация изпреварва с над 15 процента лявата опозиционна партия Сириза на Алексис Ципрас, бивш премиер /2015-2019/, според социологически проучвания.

Мнозинството от анкетираните /67 процента/ одобряват политиката на 52-годишиния Кириакос Мицотакис, според проучване на агенция Марк, публикувано в неделя в седмичника "Прото тема".

"Рядкост е да свършиш толкова неща в толкова кратък период. Вярвам, че голямата част от гръцкото общество е съгласна с това", се похвали наскоро Кириакос Мицотакис по време на заседание на министерския съвет.

Правителството се хвали също, че е спряло хиляди мигранти, които се опитаха през март да преминат гръцко-турската граница, насърчени от Турция.

Но много неправителствени организации обвиняват гръцките власти, че тогава са отблъснали или малтретирали кандидати за убежище. ЕС призова наскоро Гърция да разследва тези предполагаеми инициденти.

Въпросът с мигрантите не засяга обаче популярността на правителството, което съумя да намали таксите и данъците след години на строги мерки за икономии по време на финансовата криза /2010-2018/.

- Рецесия, безработица -

Според Никос Маранцидис "правителството се възползва още от фазата на "медения месец"".

"Все още е рано /да се правят заключения/. Ако рецесията достигне 10 процента от БВП и втора вълна на епидемията удари страната, нещата ще вземат неприятен обрат", смята той.

Манолис Алексакис, политолог в Университета на Крит, подчертава, че гръцката икономика, която все още се възстановява, "няма да може да устои на нови ограничителни мерки".

Гърция, която се намира в близост до Италия и има слаба болнична система, наложи на 23 март строги карантинни мерки преди да пристъпи към постепенно подновяване на икономическия живот в началото на май.

"Ако правителството няма точен план за справяне с рецесията, чието отражение през есента крие риск да предизвика социални вълнения, предсрочни избори ще бъдат единствената опция", предупреждава Манолис Алексакис.

Кириакос Мицотакис отдели 24 милиарда евро - национални и европейски средства, за да подкрепи икономиката.

Но според опозицията на Алексис Ципрас тези средства се отнасят най-вече до фирмите и не подкрепят служителите, много от които вече изправени пред безработица.

Равнището на безработица, което сега е 16 процента, би могло да нарасне заради отраженията на санитарната криза най-вече върху турстическата индустрия - двигател на икономиката.

Почти три седмици след отварянето на границите, половината от хотелите са затворени, според професионалните представители от сектора.

Припадането в края на юни на недоханено момиченце на остров Родос предизвика вълнение. Нейната майка се е оказала безработна, след като работодателят й решил да не отваря хотела си това лято.

"Ако г-н Мицотакис не излезе извън пределите на своята измислена реалност, аз се страхувам, че през есента на някои острови може да се говори за раздаване на безплатна храна за бедните", заяви Алексис Ципрас миналата седмица.

- Проблемът с мигрантите

След като Гърция е регистрирала само 192 смъртни случая от COVID-19, пристигането на туристи подхравнва опасенията от втора вълна на вируса.

Никос Маранцидис предупреждава, че нови карантинни мерки "биха били катастрофален сценарий".

Освен икономическите проблеми, правителството полага усилия да се справи с проблема с интеграцията на 120 000 кандидати за убежище, от които близо 30 000 са струпани в лагери при мизерни условия.

За да откаже нови мигранти да пристигат в страната, правителството предприе по-твърда политика: засилване на патрулите по границите с Турция, премахване на помощите, предоставяни от предишното ляво правителство.

Но отчаянието на кандидатите за убежище, затворени заради COVID-19 в лагерите от средата на март, нараства: 19-годишен младеж от Кот д'Ивоар бе убит в резултат на пробождане с нож в понеделник при сбиване в "джунглата" в лагера Мория на остров Лесбос.

Неправителствени организации, включително Оксфам, критикуваха наскоро гръцката миграционна политика, "разработена по-скоро с цел депортиране на хората вместо да им се предостави сигурност и защита".

(БТА)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12