Хорст Зеехофер: Подходът на ЕС към пристигащите бежанци "не е достоен"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8785111 www.24chasa.bg
Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер СНИМКА: Ройтерс

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза, че подходът на Европейския съюз към пристигащите бежанци "не е достоен", и призова общността да постигне споразумение за реформиране на системата си за предоставяне на убежище, предаде ДПА.

Зеехофер заяви, че Италия, Малта, Гърция и Испания не би трябвало сами да понасят основната част от бремето с търсещите убежище, предава БТА. 

"Ние не сме общност само по отношение на икономиката и сигурността, а сме и общност на ценностите", каза той преди срещата на вътрешните министри от ЕС.

Петра Бейенс от Европейския съвет за бежанците и изгнаниците заяви, че нарушенията на човешките права са често явление.

"Преобладаващото състояние на нещата е насилие, злоупотреба, отблъскване по море и суша и принуждаване на кандидатите за убежище да разчитат на нередовни маршрути за пътуване и контрабандисти на хора, което поставя в опасност живота им в стремежа да достигнат Европа", каза тя.

Постигането на съгласие между страните от ЕС се оказва трудна задача. Някои държави настояват да продължи практиката, според която страната на пристигане се занимава с молбите за убежище. Други искат молбите за убежище да се преразпределят сред държавите членки.

През септември се очаква предложение на Европейската комисия за реформа в областта на убежището. Въпреки своето настояване за общ подход към убежището Зеехофер каза, че не очаква това да стане по време на германското председателство на ЕС, което приключва в края на годината.

"Бих бил доволен, ако постигнем политически консенсус по най-важните точки по време на нашето председателство", заяви той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи