ЕК: Румънската икономика ще се свие с 6% тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/8785439 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Икономиката на Румъния ще отчете съществен спад от 6 процента през 2020 г. и ще се възстанови с растеж от 4 процента през 2021 г., според летните икономически прогнози на Европейската комисия, публикувани днес, съобщава Аджерпрес.

Агенцията отбелязва, че в публикуваните през май прогнози ЕК също очакваше свиване на румънската икономика с 6 процента през тази година, а за следващата година предвиждаше растеж от 4,2 процента.

Румънската икономика показа признаци на устойчивост през първото тримесечие на тази година. Брутният вътрешен продукт нарасна с 2,4 процента на годишна база и с 0,3 процента на тримесечна база, отбелязва в доклада си ЕК, отбелязва БТА.

Комисията посочва, че след мерките за изолация, предприети заради пандемията от COVID-19, се очаква значителен спад на румънската икономика през второто тримесечие на 2020 г. Като цяло, след съществен спад през първата половина на 2020 г. икономическата дейност предстои да се подобри през второто полугодие, тъй като ограниченията постепенно се премахват, и да нарасне повече през 2021 г., прогнозира ЕК.

Нивото на инфлацията спадна от 4 процента през декември 2019 г. на около 1,8 процента през май 2020 г. и предстои да достигне около 2,5 процента за годината, а през 2021 г. се очаква инфлацията да нарасне до 2,8 процента, посочва Комисията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина