Правото без изпит изпревари психологията за Софийския университет (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8785695 www.24chasa.bg

УНСС запълни местата веднага, петима се

борят за място в “Икономика и бизнес”

Правото в редовна форма на обучение без кандидатстудентски изпит, а само с резултат от матури, измести психологията по най-много желаещи тази година. На второ място остава психологията, а

на 3-о място -

софтуерно

инженерство

Това сочат резултатите от първия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет за учебната 2020/2021 г., които бяха обявени вчера.

На следващите места кандидатите са поставили специалностите “Графичен дизайн”, “Право” (задочна форма на обучение), “Предучилищна и начална училищна педагогика (задочна форма на обучение)”, “Английска филология”, “Фармация”, “Международни отношения” и “Медицина”.

10 664 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище.

5696 са приети на

първо класиране

в редовна и задочна форма на обучение, държавна поръчка и платена форма на обучение. Сред тях са 63 лауреати и първенци на национални олимпиади и състезания.

Класираните кандидат-студенти от първия етап от 8 до 10 юли 2020 г. включително имат няколко възможности. Първата е да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи. Те могат също така да потвърдят участие във втория етап на класирането, като депозират диплома оригинал за средно образование и попълнят декларация за участие в следващите етапи на класирането за по-предна желана специалност. Третият вариант е да не потвърдят или да не се запишат. Така обаче отпадат от всички класирания и губят придобитите студентски права. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.

Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап без право на потвърждаване или изчакване на края на класиранията.

Младежите, които на този етап не са класирани, не подават декларация за участие и

не депозират диплома

за средно образование,

тъй като участват автоматично в следващия етап.

Второто класиране трябва да излезе на 14 юли. Най-актуалната информация за кандидатстудентската кампания може да бъде намерена на страницата на Софийския университет в интернет на адрес: www.uni-sofia.bg и в страницата във фейсбук “Кандидат-студенти 2020”.

Първото класиране на Университета за национално и световно стопанство също излезе в понеделник. От висшето училище обявиха, че всички места от плановия прием на студенти в УНСС държавна поръчка са запълнени.

Класираните кандидат-студенти, които искат да се запишат или да потвърдят участието си в следващите класирания, трябва да го направят от 8 до 11 юли (включително).

“С цел запазване на здравето на кандидат-студентите в условията на извънредна епидемична обстановка УНСС разработи уникална за България система за онлайн записване и онлайн потвърждаване за следващи класирания. Запазена е и възможността за записване и потвърждаване на място в УНСС при спазване на всички противоепидемични мерки”, обясниха от вуза.

Второто класиране ще бъде обявено на 14 юли.

Най-предпочитаните професионални направления и поднаправления (в които са включени 43 бакалавърски специалности), посочени на първо място, са “Икономика и бизнес” (5 кандидати за 1 място), “Икономика на инфраструктурата” (4 кандидати за 1 място), “Финанси, счетоводство и контрол” (4 кандидати за 1 място), “Администрация и управление” (4 кандидати за 1 място) и “Право” (4 кандидати за 1 място).

Тази година ще бъдат приети 2208 първокурсници държавна поръчка в редовна и дистанционна форма на обучение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов