Проф. Герджиков оглави Съвета на ректорите, иска гласът на духовните хора да се чува силно

https://www.24chasa.bg/novini/article/8785802 www.24chasa.bg
Проф. Анастас Герджиков

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков беше избран за председател на Съвета на ректорите на отчетно-изборното събрание вчера. Той смени на поста бившия ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев, който оглавяваше органа 2 мандата.

Проф. Герджиков победи с 26 гласа в съревнование с ректора на Националната спортна академия проф. Николай Изов, който събра 20 гласа след анонимен вот.

Мандатът е 2 години. В Съвета на ректорите участват 49 от общо 51 университета в България. Два от вузовете не си били платили членския внос, затова ръководителите им не са в съвета.

Заместник-председатели ще са ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев и ректорът на Бургаския свободен университет проф. Галя Христозова. Главен секретар пък ще е ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Димитър Димитров.

“Съветът на ректорите трябва да се превърне от един консултативен орган, чието мнение може и да се пренебрегне, в авторитетна организация, чийто глас се чува. Той трябва да бъде изразител на мнението на интелигентните и духовни хора по най-важните проблеми на страната”, коментира за “24 часа” проф. Анастас Герджиков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина