17-годишен изобрети “Енергийна пътека” - пешеходците осветяват зебрата, ходейки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8786080 www.24chasa.bg

Мечтата на Денис от Шумен е да живее в модерен технологичен свят, но той да не вреди на околната среда

Стъпките на пешеходците произвеждат енергия, а генерираното електричество е достатъчно за консумацията на лампи, които осветяват пешеходна пътека. И които светят само когато по нея върви човек.

Такова изобретение е направил Денис Исметов.

Звучи като

фрагмент от

фантастичен

роман, но е

реалност,

сътворена от 11-класника на Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт “Христо Ботев” в Шумен в специалност “Компютърна техника и технологии”.  

С този проект, наречен “Енергийна пътека”, 11-класникът е впечатлил журито на състезанието “Търси се кой е SUPER STEM в твоето училище” през 2018 г. и е получил националната награда. Сега пише софтуера, защото иска всеки, докато върви, да знае колко енергия са произвели стъпките му. Проектира я да свети само нощем, когато по пътеката преминава човек.

“Моето изобретение икономисва конвенционална енергия. Лесноприложимо е навсякъде”, обясни младият изобретател.

Всеки от

проектите му

е свързан с

опазване на

ресурсите в

природата

Проектираното от него зелено селище също добива енергията си чрез соларни панели и ветрогенератори. Денис признава, че в някои от проектите си е заимствал идеи, като ги усъвършенствал.

Затова най-голямата му гордост е пешеходна пътека, осветена от човешката енергия.

От идеята до реализацията всяка стъпка е резултат от неговите знания, експерименти и упорство да достигне целта.

“Няма такова изобретение в света”, твърди Денис. Младежът казва, че въпросът, който най-често си задава, е: “Аз мога ли да направя това?”

Така една нощ му хрумнало да произведе енергия от звуци. “Разрових се в интернет и видях, че Никола Тесла има проект с усилвател. Започнах да ровя вкъщи за усилватели и през нощта правих експерименти. Разглобявах, вадих уреди за измерване и какво ли не”, обясни творческия си процес 17-годишният младеж.

Преодоляването на техническите предизвикателства не остава незабелязано от родителите му, които му дават кураж да продължи въпреки неуспехите, които го спохождат понякога. Най-големите му вдъхновители са учителите от професионалната гимназия “Христо Ботев”, които откриват у него изобретателя.

Дотогава се е увличал от историята и литературата, а есетата му получават винаги награди от конкурсите, в които е участвал.

Денис обаче мисли, че

най-голямата

му страст са

техниката и

технологиите

Когато попаднал в училищния Клуб по роботика, осъзнал, че това е неговият професионален път. Учителите инж. Недялка Йорданова и инж. Иван Николов са тези, които винаги го окуражават да показва уменията си.  

Заредили се състезания - “Индустрията в моя регион”, “Учен за един ден” на НАСА, “Младежко техническо творчество - енергетиката и ние”, от които се връщал с награди.

Удостоен е и с наградата на Шумен “Ученик на годината” за 2019 г.

Младежът иска да предава своето знание на по-малките. Създава Робо Академия, чието първо издание беше миналата година. Деца на различни възрасти демонстрираха проектирани от тях роботи.

Академията бе финансирана от община Шумен след кандидатстване и одобрение, подпомагана е и от различни местни фирми. Участието в нея бе безплатно за първите 2 групи ученици.

Сега пише софтуера за образователната платформа Въпросник.бг – интернет пространство за връзка между учител и ученик. Мечтата му е да живее в модерен технологичен свят, но той да не вреди на околната среда.

“Технологиите много помагат.

Ако градовете

са с умно

осветление, то

ще помогне на

човека, но и на

природата”

е мотото на младия изобретател.

За Денис Исметов е важен пътят, а пътят е учене и това според него е незаменимо усещане.

“От първия път, ако не стане, не означава, че не е възможно. Трябва да се опитва, опитва, опитва.

Искам да бъда преподавател по информатика, защото за мен най-ценната професия е тази на учителя. Аз съм позитивен млад човек, който се занимава с обучението на деца. Също така съм част и от Градския ученически парламент и Общинския младежки съвет на Шумен. Имам много спечелени награди в областта на информатиката, науката и технологиите”, казва за себе си Денис.

Амбицията му е да завърши компютърно инженерство в България. Да прави своите изобретения тук и да преподава.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов