По 11 сигнала на минута за щети от бурята в София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8786150 www.24chasa.bg
Транспортният тунел на НДК стана река за минути след поройния дъжд, който се изсипа над София в понеделник вечерта. СНИМКА: КРАСИМИР КОСТОВ

l Транспортни тунели, подлези

и улици за минути станаха реки, носиха коли

Дърво се стовари върху автомобил вчера на ул. “Хан Крум”.

СНИМКА: ТРАЙЧО ТРАЙКОВ
Дърво се стовари върху автомобил вчера на ул. “Хан Крум”. СНИМКА: ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

l Мъж пострада, след като мълния

Мълния удари покрива на магазин в кв. “Гоце Делчев”. После част от него се срути и рани леко човек.

СНИМКА: СТАНИСЛАВ ПАЦ
Мълния удари покрива на магазин в кв. “Гоце Делчев”. После част от него се срути и рани леко човек. СНИМКА: СТАНИСЛАВ ПАЦ

събори част от покрив на магазин

l Няколко квартала останаха без ток

По 11 сигнала в минута са постъпвали за щети, нанесени от бурята, поройния дъжд и градушка, които удариха София в понеделник вечерта.

За около час на спешния телефон 112 са подадени над 700 сигнала, като 430 от тях са били за прекъснато електричество в различни квартали на столицата.

Около 21 ч улици и булеварди в София буквално за минути се превърнаха в реки.

Перловската и

Владайската река

излязоха от

коритата си

на места. Заради излизането на Перловската река от коритото ѝ бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” се наводни, а според очевидци еднометрова вълна там е помела над 10 автомобила. Това наложи временно булевардът при Военна академия да се затвори за движение.

Заради наводнение беше затворен и транспортният тунел на НДК. Водата заля метростанцията и подлеза. Цяла нощ екипи отводняваха подземните и приземните етажи на основната сграда на НДК. Бурята е повредила паната на окачените тавани в тези нива. Един от входовете – откъм Моста на влюбените, също е със сериозни поражения. Бурята е откъснала панели от козирката и така водата е проникнала във вътрешността на сградата, наводнявайки работните офиси. Комисия вчера описваше щетите.

Бурята вдигна на крак столичната пожарна и общинската аварийна дирекция. Само от пожарната до около 5 ч на сигнали са се отзовавали 140 служители.

Като по чудо

в бурята има

само един

пострадал Инцидентът е станал, след като мълния е ударила магазин “Билла” в кв. “Гоце Делчев”. Част от покрива е паднала и е наранила леко човека. Той е бил откаран в болница от екип на “Спешна помощ”.

Трудноподвижна жена, живееща на първия етаж в къща на ул. “Алеко Константинов” е била изведена от дома си с помощта на полицията.

Заради наводнените улици и булеварди линии на градския транспорт бяха пренасочвани по други маршрути. Въпреки наводнените 4 станции метрото не спря работа.

Бурята остави без ток части от кварталите “Хаджи Димитър”, “Хладилника”, “Кръстова вада”, “Манастирски ливади”, “Св. Троица”, “Оборище” и др. До обяд вчера около 500 абонати в столицата бяха без електричество.

Най-тежко беше състоянието в транспортния тунел при Лъвов мост, който се наводни. Той остана затворен цели 18 часа и движението там беше пуснато около 16 ч вчера.

“Изсипали са се 50-60 литра на кв. м в района на Орлов мост, а в южните квартали - и повече. За кратко време се покачиха нивата на реките и някои излязоха от коритото си. Пороят свлече много клони и листа, които запушиха шахтите - за жалост, това няма как да се избегне”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова, която е била през нощта на терен с общинските аварийни екипи.

Те са помагали при отводняването на болници, както и на театър “Сълза и смях”. Наводнени са и партерни апартаменти София в южните квартали.

Още сутринта вчера подлезите в столицата бяха отводнени, почистени бяха и падналите дървета. Само в парковете и градините бурята събори 12 дървета.

“Разпоредила съм почистването на улиците, подлезите, шахтите и оттоците. За момента няма опасност от разливи на реките в града. Заради очаквания силен вятър апелирам да се обезопасят всички строителни обекти, билбордове и тераси”, призова Фандъкова. (24часа)

След бурята вашето обаждане не е важно за Трафик.нет

Десетки жители на южните столични квартали, останали без интернет и телевизия за часове в бурята, не успяха да се свържат с доставчика на услугата Трафик.нет. Никой не отговаряше на многократните позвънявания на телефона на фирмата за връзка при аварии.

“Чаках на 2 пъти по половин час на автоматичния телефон 02 491 1000, за да разбера каква е аварията този път. Освен че обаждането е важно за Трафик и че няма свободни оператори, не получих друга информация”, разказа пред “24 часа” клиент на Трафик.нет от “Бояна”.

Според клиента на пловдивската охранителна фирма, която стана поредният купувач на системата на Сашо Дончев и “Овергаз” за доставка на телевизия, телефония и интернет, това е поредната вечер с проблемни услуги. Фирмата “Вестител” бе част от “Овергаз” при включването в системата за газифициране. За последните 10 г. тя смени собственика си най-малко 5 пъти и сега носи името TeleNet. Днес клиентите на Дончев са прехвърлени на пловдивската Трафик. Тя обаче очевидно има проблеми с персонала, което лишава клиентите от информация при аварии.

И във вторник репортер на “24 часа” опита да се свърже с оператор на Трафик.нет на автоматичния телефон, но не успя. Отсреща се чуваше само, че всички сътрудници са заети. Тел. 02/4911001, на който според сайта на Трафик.нет е търговският отдел, се оказа, че е на координационния център. И там всички сътрудници бяха заети.

Все пак оператор върна разговор с обяснение, че заради бурята имало много аварии и вероятно ще ги отстранят до края на работния ден вчера. (24часа)

За 1 ч се изляха

1-2 норми за месеца

Само за 1-1,5 часа в понеделник вечерта над част от София се изляха 1-2 месечни норми дъжд. Най-интензивни бяха валежите в югозападната половина на столицата, а най-слаби - в източните квартали “Дружба” и “Младост”. За ден температурите паднаха с десетина градуса. Това съобщи за “24 часа” климатологът от TV-MET и Софийския университет Симеон Матев.

Атмосферата се стабилизира и до края на седмицата такива явления в страната няма да има. Времето ще е предимно слънчево от сряда до неделя. Временни заоблачавания ще има следобед в планините, но условията за валежи са минимални. В сряда и четвъртък утрините ще са хладни - 10-15 градуса, но по високите западни полета ще са по-ниски - от 5 до 7 градуса. В сряда през деня ще е свежо с температури от 24 до 29 градуса. Всеки следващ ден ще се затопля с 1-2 градуса и в събота вече ще е от 30 до 35 градуса. В неделя от северозапад отново ще нахлува по-хладен въздух и температурите ще се понижат с 5-6 градуса. Дъжд с гръмотевици срещу понеделник се очаква в Северна България. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България