Христо Иванов дебаркира при Доган с гумена лодка (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8786191 www.24chasa.bg
Охранителите не допуснаха Иванов и екипажа да излязат отново на сушата до появата на полиция. СНИМКА: Фейсбук

Парче от земята на нос Чукалята е държавно, твърди политикът.

Десантът доведе до сблъсъци с охраната

Христо Иванов и бургаският общински съветник Димитър Йорданов забиха българското знаме на плажа пред погледа на охранителите.
СНИМКИ: СТОПКАДРИ ОТ ФЕЙСБУК
Христо Иванов и бургаският общински съветник Димитър Йорданов забиха българското знаме на плажа пред погледа на охранителите. СНИМКИ: СТОПКАДРИ ОТ ФЕЙСБУК

Морски десант с гумена лодка направи във вторник на пристанище “Росенец” лидерът на “Да, България” Христо Иванов. Екипажът му включваше общинския съветник от “Демократична България” в Бургас Димитър Йорданов и активиста от коалицията Иво Мирчев.

Охранителите изблъскват Иванов във водата.
Охранителите изблъскват Иванов във водата. СНИМКА: Фейсбук

Тримата стигнаха до брега в близост до нос Чукалята, където се намират т.нар. летни сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, а целта им бе да забият българското знаме на малкия каменист плаж.

Христо Иванов дебаркира при Доган с гумена лодка (Обзор)
СНИМКА: Фейсбук

Според Иванов малкото парче земя до сараите е публична държавна собственост и всеки български гражданин трябва да има достъп до него. Излъченото на живо в социалните мрежи видео обаче показа, че достъпът не е свободен.

С изблъскване във водата, заплахи за спукана лодка и развяване на българското знаме премина дебаркирането на Иванов и неговите активисти. Група здрави цивилни мъже с очила и чанти диагоналки обградиха тримата акостирали и след поредица от предупреждения, молби и подкани ги изблъскаха във водата. Стигна се и до отправяне на заплаха, че ще спукат лодката. След близо час разправии, граничещи с комедията, позоваване на конституцията и киснене във водата, дойде полиция. Двама униформени събраха личните карти на всички и се запознаха с документите, предоставени от Иванов - кадастрална карта на района и писмо от областния управител на Бургас. Така и не стана ясно дали пазителите на плажа са охранители от НСО, или от частна фирма, защото отказваха да се легитимират.

“Във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк “Росенец” край Бургас НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди”, отговари пресслужбата на националната служба след множество журналистически запитвания. “Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в параграф 1 от допълнителните разпоредби на правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние”, пише още в краткото съобщение.

Според Мирчев мъжете обаче са служители на НСО. Той твърди, че ги е разпознал на снимка до Доган. След акцията си Христо Иванов и съмишлениците му подадоха жалба в бургаската полиция.