Христо Иванов дебаркира при Доган с гумена лодка (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8786191 www.24chasa.bg
Охранителите не допуснаха Иванов и екипажа да излязат отново на сушата до появата на полиция. СНИМКА: Фейсбук

Парче от земята на нос Чукалята е държавно, твърди политикът.

Десантът доведе до сблъсъци с охраната

Христо Иванов и бургаският общински съветник Димитър Йорданов забиха българското знаме на плажа пред погледа на охранителите.
СНИМКИ: СТОПКАДРИ ОТ ФЕЙСБУК
Христо Иванов и бургаският общински съветник Димитър Йорданов забиха българското знаме на плажа пред погледа на охранителите. СНИМКИ: СТОПКАДРИ ОТ ФЕЙСБУК

Морски десант с гумена лодка направи във вторник на пристанище “Росенец” лидерът на “Да, България” Христо Иванов. Екипажът му включваше общинския съветник от “Демократична България” в Бургас Димитър Йорданов и активиста от коалицията Иво Мирчев.

Охранителите изблъскват Иванов във водата.
Охранителите изблъскват Иванов във водата. СНИМКА: Фейсбук

Тримата стигнаха до брега в близост до нос Чукалята, където се намират т.нар. летни сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, а целта им бе да забият българското знаме на малкия каменист плаж.

Христо Иванов дебаркира при Доган с гумена лодка (Обзор)
СНИМКА: Фейсбук

Според Иванов малкото парче земя до сараите е публична държавна собственост и всеки български гражданин трябва да има достъп до него. Излъченото на живо в социалните мрежи видео обаче показа, че достъпът не е свободен.

С изблъскване във водата, заплахи за спукана лодка и развяване на българското знаме премина дебаркирането на Иванов и неговите активисти. Група здрави цивилни мъже с очила и чанти диагоналки обградиха тримата акостирали и след поредица от предупреждения, молби и подкани ги изблъскаха във водата. Стигна се и до отправяне на заплаха, че ще спукат лодката. След близо час разправии, граничещи с комедията, позоваване на конституцията и киснене във водата, дойде полиция. Двама униформени събраха личните карти на всички и се запознаха с документите, предоставени от Иванов - кадастрална карта на района и писмо от областния управител на Бургас. Така и не стана ясно дали пазителите на плажа са охранители от НСО, или от частна фирма, защото отказваха да се легитимират.

“Във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк “Росенец” край Бургас НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди”, отговари пресслужбата на националната служба след множество журналистически запитвания. “Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в параграф 1 от допълнителните разпоредби на правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние”, пише още в краткото съобщение.

Според Мирчев мъжете обаче са служители на НСО. Той твърди, че ги е разпознал на снимка до Доган. След акцията си Христо Иванов и съмишлениците му подадоха жалба в бургаската полиция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов