Нов праг за затягане на мерките - по 200 души с COVID на ден (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8786328 www.24chasa.bg
Здравният министър Кирил Ананиев се запозна с възможностите на новия апарат и коментира развитието на короназаразата у нас. СНИМКА: ЙОАНА РУСЕВА

София с рекорд - 86 случая за денонощие - колкото бяха за седмица в цялата страна в края на май

Стигнат ли новите случаи на коронавирус 200 на ден и тази бройка се задържи известно време, това е сериозен сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките, които прилагахме доскоро.

Това каза здравният министър Кирил Ананиев след поредното пиково денонощие. Във вторник бяха регистрирани 174 инфектирани, като отново процентът положителни проби е над 6. А само в София новите случаи са 86 - колкото бяха за седмица в цялата страна в края на май. Регионално за столицата обаче нови мерки няма да се въвеждат.

“Това не е

голямо

нарастване, съпоставено с гъстотата на населението, и не е някакъв пик. Засега не предвиждаме нови мерки, но това не означава, че не наблюдаваме процеса, и ако той ескалира, сме готови във всеки един момент да предприемем необходимото. Ескалацията ще настъпи, ако заразените надскочат 200 души, и то за по-продължителен период”, обясни Ананиев.

Само преди два месеца здравните власти

бяха посочили

за пример

израелския

модел - над 100

нови заразени

в 3 последователни дни, след което мерките трябваше да се затегнат. Той бе предложен за следване на премиера от Националния оперативен щаб. Когато обаче тази хипотеза настъпи и все по-често случаите започнаха да надвишават 100 дневно, разпространението на заразата беше все още клъстерно и можеше бързо да се ограничи. Затова се реши да не се връщат по-строги мерки, а само носенето на маски на закрито. А извънредната обстановка бе удължена за трети път - до края на юли.

Продължават разговорите със страни от ЕС, Шенгенското споразумение, както и с трети страни за реципрочни взаимоотношения относно пътуването и влизането на гражданите на съответните държави, както и поставянето им под карантина. “Още не съм издал заповедта, в която ще бъде посочен пълният списък на тези страни, защото с някои от тях продължават да се водят разговори”, обясни Ананиев.

14-дневната

карантина за

пристигащите от

Великобритания,

Португалия и

Швеция обаче

ще остане,

каза той.

През май здравната каса е платила само 330 теста в цялата страна при средно 2000 теста, които се правят на ден у нас, коментира във вторник шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров и попита дали останалите са за сметка на болниците, лабораториите и самите пациенти.

“3 са механизмите на финансиране на тестването за COVID-19. За настанените в болница плаща НЗОК, а за тези, които са под набюдение или карантина у дома - РЗИ, на които министерството е осигурило необходимия ресурс. Третата група се тестват по свое желание”, изясни казуса министърът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов