Върховният прокурор се държал нагло с полицаи и на паркинг преди 3 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8786460 www.24chasa.bg
Асенов бе доведен с белезници в съда. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Софийският градски съд освободи задържания прокурор

Върховният прокурор Георги Асенов, обвинен, че е хулиганствал в болницата в Плевен и е унищожил телефона на охранител, се държал нагло с полицаи и през 2017 г. Това се разбра във вторник в Софийския градски съд.

Там, точно в 15,30 ч с белезници в 5-а зала на Съдебната палата прокуратурата поиска Асенов да бъде задържан под стража. Поводът - скандал в болницата в Плевен на 4 юли. Тогава магистратът и съпругата му искали да настанят тъста на прокурора за лечение. Той бил с кръвоизлив в дясното око и с него не можел да вижда. Лекарката казала, че трябва да донесат дрехи и храна, затова Асенови и 74-годишният мъж отишли да му вземат необходимите неща.

На връщане с тях била и сестрата на съпругата на прокурора - Албена Ангелова. Тя разказа в съда, че охранителите на болницата не давали тримата да качат баща ѝ в отделението. Можело само един, а това нямало как да стане, защото били с много багаж. Охранителят не ги пуснал, затова прокурорът отишъл до колата си и взел служебната си карта. Показал я на гарда и семейството минало на своя глава.

Когато се качили на 5-ия етаж, нямали проблеми, докато гардът не се върнал с още 4-ма души. Според Асенови те били бити, а гардът сам изпуснал телефона си.

Прокурор Иван Кадев обаче разказа, че Асенов се държал нагло. “Знаете ли кой съм аз, бе? Ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!”, крещял той на гардовете. Запалшил и управителката на охранителната фирма, че бизнесът ѝ ще бъде закрит. Звъннал и на зам. окръжния прокурор на Плевен и на шефа на полицията в града, за да търси съдействие.

“Не му е за пръв път. Има докладна записка, че през 2017 г. се е държал по подобен начин с полицията пред Съдебната палата в Плевен”, посочи Кадев. И обясни пред “24 часа”, че става дума за инцидент с паркиране. Той оставил колата си пред палатата, а полицаите му обяснили, че не може да е там, защото има посещение на делегация и периметърът е за тях. Тогава започнала тирадата на прокурора.

Той отрече да е имал каквито и да е пререкания с полицията през годините. Обясни и че търсил контакт с представители на МВР и обвинението в Плевен, за да дойде по-бързо полиция. “Извадих служебната си карта, за да респектирам 4 здрави момчета. Страхувах се за семейството си”, каза пред съда прокурорът.

След 6-часово заседание Софийският градски съд освободи Асенов. Съдът не намери основания, че Асенов ще се укрие или ще извърши ново престъпление.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи