Борисов упрекна прокурорите, че го викат публично, за да угодят на Радев (Oбзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8786468 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов беше разпитван около 30 минути.

Премиерът и Пламен Бобоков на разпит

заради делото за търговия с влияние

Премиерът Бойко Борисов съзря в публично огласения му разпит по делото за търговия с влияние опит да се угоди на президента Румен Радев.

Няколко часа по-късно бизнесменът Пламен Бобоков пък благодари на министър-председателя за това, че го нарече “почтен човек”, с когото “се познава повече от 10 години”.

И двете изказвания бяха направени след разпитите им по делото за търговия с влияние. То започна, след като в телефона и айпада на собственика на “Приста ойл” бяха открити негови чатове със секретаря на президента по правните въпроси Пламен Узунов, лице с имунитет (президент), а по-късно бяха намерени и съобщения с жена на име Desi Radeva, както и с осъдения в Румъния бизнесмен Петър Ненов.

До момента не е станало ясно дали има вероятност и Румен Радев да бъде извикан на разпит. Въпреки имунитета му той може да дава показания. Радев вече беше разпитван като държавен глава и от разследващи, и от съда по делото за ремонта на миговете.

Първо в спецпрокуратурата на ул. “Черковна” се яви Борисов. Той беше призован за 9,30 ч и остана при прокурорите около 30 минути. Поводът беше, че миналата седмица бизнесменът Пламен Бобоков сам показа комуникация с премиера, в която се обръща към него с “Добро утро, бос”. Есемесът е заради задържания в наши води либийски кораб “Бадр”. 

“За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития. Нали той каза, че имало двоен аршин. Неговия съветник го викали и вие сте знаели, мен ме викали и вие не сте знаели. Сега всички са доволни”, коментира Борисов. Той обясни, че на разпита го питали за боклука и за братя Бобокови. С по-големия от тях - Атанас, не се познавал, познавал само Пламен Бобоков.

Борисов му оказвал съдействие, когато бил в негови делегации по предложение на работодателските организации. “Всичко е било в рамките на това, което законът позволява да подпомагаме бизнеса зад граница. Винаги съм смятал, че трябва да се подпомага бизнесът зад граница”, каза Борисов. “Познавам го като почтен човек повече от 10 години”, добави той.

“Аз съм благодарен на всички български държавници, които подкрепят българските предприемачи”, каза пък Бобоков. Той се яви на разпит в следствието на бул. “Г. М. Димитров” в 13,30 и остана при разследващите близо час и половина.

Бизнесменът призна, че е слушал изказването на Борисов, и му бил благодарен за това, което казал.

“Отдавна казвам, че с брат ми сме порядъчни хора, сериозни инвеститори”, обясни собственикът на “Приста ойл” .

Той не получавал специална помощ от държавата, а било достатъчно “по време на делегация да се каже една добра дума”.

Според него “нищо в неговата кореспонденция не можело да се “определи като престъпна, притивозаконна или морално укоряваща”. Между разпитите на двамата показания даде и бившият общински координатор на ГЕРБ в Русе Росен Даскалов.  Той общувал с Бобоков само във връзка със спонсорство за мотоспорт. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов