Проф. Пимпирев: Антарктида е най-голямата природна лаборатория в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/8787478 www.24chasa.bg
Проф. Христо Пимпирев Кадър: БНТ

Ледът е история на Земята - той съдържа микроорганизми, които са от времената преди появата на човека. В ледовете на Антарктида се правят ледени сондажи и се изследват ледени ядки от над милион години. Със затоплянето на времето в северните райони – Гренландия и Сибир, и топенето на ледовете е възможно в дълбоко замръзналите слоеве да бъдат открити микроорганизми, включително и нови вируси. Това каза пред БНТ проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт.

"В Русия има огромни площи от замръзнали площи - пермафрост, които се разтопяват. Това много допринася за затоплянето на климата в глобален мащаб, защото тази замръзнала почва отделя огромно количество въглероден диоксид, който е парниковият газ. В момента топенето е масово и усилията на учените са насочени да изследват неговия мащаб", обясни ученият.

По думите му в Антарктида също текат подобни процеси.

"Ние имаме проект - вече повече от 7-8 години работим с колеги от Португалия и САЩ. В Антарктида също има замръзнала почва и по крайбрежните области, където става затоплянето и топенето на ледовете, също се отделя въглероден диоксид, което оказва голямо влияние на екосистемите и климата", добави проф. Пимпирев.

На въпрос дали на Белия континент се правят свързани с вирусите проучвания, свързани с вирусите, които са насърчавани от фармацевтични компании, ученият обобщи:

"Антарктида е най-голямата природна лаборатория на света. Това е цял континент, по-голям от Европа, от Австралия, където няма COVID-19. Това е един континент на бъдещето. Така че в тази природна лаборатория учените търсят отговори на някои загадки, които да помогнат на човечеството."

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина