Радио Китай: Поддържането на мира по границата между Китай и Индия отговаря на интересите на двете страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8787765 www.24chasa.bg

На 5 май специалният представител на Китай по граничните въпроси с Индия, член на Държавния съвет и министър на външните работи Уан И и съветникът на индийския министър-председател по националната сигурност Аджит Довал проведоха телефонен разговор и постигнаха единодушие за смекчаване на настоящото напрежение по границата.

Те се съгласиха да спазват консенсуса между лидерите на двете страни и сключените споразумения за граничните спорове, да засилят комуникацията чрез специалния механизъм за срещи и да изтеглят военнослужещите от съответните райони, предаде Радио Китай.

Според публикуваните от китайската страна подробности, истината за инцидента е ясна. На фона на подобряващата се обстановка в долината на река Галван индийските граничари открито нарушиха консенсуса, постигнат на срещата между командирите от двете страни, и упражниха насилие срещу китайските военни. В резултат на това се стигна до физически сблъсък между офицери и войници с ранени и загинали. Рискованото поведение на индийската страна сериозно наруши постигнатото от двете страни споразумение по граничния въпрос и нормите на международните отношения.

Радио Китай: Поддържането на мира по границата между Китай и Индия отговаря на интересите на двете страни

Поддържането на мира и стабилността в пограничния район съответства на интересите на двете съседни държави. В момента приоритет за Китай и Индия са развитието и възстановяването и двете страни имат общи изисквания. Например Китай планира да премахне абсолютната бедност до края на 2020 г., да изгради общество със средно ниво на благосъстояние и да продължи да се стреми към нов формат на политиката за всеобхватно отваряне, докато Индия планира икономиката ѝ да достигне обем от 5 трилиона щатски долара до 2025 г. и да стане световна икономическа сила. Двете страни имат много допирни точки в своите стратегии за развитие. Затова е логично да не бъдат заплаха една за друга, а да търсят възможности за съвместно развитие.

Тази година се навършват 70 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и Индия. Двустранните отношения издържаха на сериозните изпитания на променливата международна обстановка, точно както бе предвидено в стратегическия консенсус между държавните глави на двете страни. Реализирането на идеята за „танц между дракона и слона“ е единственият правилен избор, който отговаря на основните интереси на двата народа и е от голямо значение за световния мир и просперитет. Ръководени от този консенсус, Китай и Индия трябва да продължат да се движат в една и съща посока, да положат общи усилия за опазването на мира и сигурността по границата и да допринесат за световния мир и развитие.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина