Радев: Гардовете на "Росенец" са от НСО, да се махне охраната на Доган и Пеевски (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8789273 www.24chasa.bg
Румен Радев. Снимки Румяна Тонева

Шефът на НСО ген. Красимир Станчев да свика още утре комисията, която определя кои лица трябва да бъдат охранявани от службата, и да преразгледа необходимостта Ахмед Доган и Делян Пеевски да имат държавни гардове. Това е поискал президентът Румен Радев от шефа на НСО на среща днес. Обяви го самият той в изявление за медиите на "Дондуков" 2.

Отдавна заявих, че Пеевски и Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на Борисов, коментира Радев. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а от комисия, в която влизат шефа на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО. Именно подопечните на премиера служби - ДАНС и МВР, определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната, допълни държавният глава. Той разказа, че миналия декември по негово настояване шефът на НСО е събрал комисията, за да разгледа необходимостта от охрана на Пеевски и Доган. Представители на изпълнителната власт потвърдиха необходимостта от такава охрана, каза Радев.

По повод скандала, разразил се между лидера на "Да, България" Христо Иванов и охранители на лятната резиденция на Ахмед Доган на плажа край "Росенец", президентът е имал разговор с шефа на НСО. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО, обяви Радев. Относно техните действия тече служебна проверка.

Очаквам комисията в Народното събрание да изпълнява функциите си по контрол на НСО. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да се набележат мерки, призова още президентът.

Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото. За съжаление, правата на гражданите и законите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се погазват основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността, обясни президентът. И допълни, че в такива ситуации е изключително важно институциите да поднесат истината като гарант за възстановяване на общественото доверие.

Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си относно НСО, ще поясня още веднъж - че приетият през 2015 г. Закон за НСО напрактика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата, каза още Радев. И допълни, че допълнително охраняваните от службата лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание. Ако някой не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон, завърши Радев.                                                                                                                                                                                                                                                                                   

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов