Великобритания с план за 30 млрд. паунда за справяне с безработицата и коронавирусната криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/8789697 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Британският министър на финансите Риши Сунак обяви амбициозен и скъпоструващ план за предотвратяване на масова безработица и преодоляване на коронавирусната икономическа криза на стойност 30 млрд. паунда.

Връщане на работа, разкриване на нови позиции и запазване на старите работни места са трите основни точки, като се предвиждат финансови стимули за работодателите. Сериозно ще бъде намален и данък добавена стойност в някои сектори. Ще отпаднат някои такси за насърчаване на пазара на недвижимо имущество, предаде БНР. 

Риши Сунак отбеляза, че ако схемата на правителството за покриване на заплащането на пуснатите в принудителен отпуск работници продължи още неопределено време, това ще им даде „фалшива надежда“, че винаги могат да се завърнат на работа. Ето защо Сунак обяви план за пуснатите в принудителен отпуск работници да запазят местата си, когато схемата за тяхното подпомагане приключи през октомври.

За да се избегне безработица е много важно максимален брой от тези работници да се завърнат по местата си, каза Сунак.

Ето как правителството ще насърчава за това работодателите: "Ако вие сте работодател и върнете хора от принудителен отпуск и продължавате да им давате работа до януари ще ви изплатим 1 000 паунда бонус за всеки работник", посочи финансовият министър.

Тази схема може да струва на властите 9 милиарда, ако покрие всеки работник в принудителен отпуск.

Всичко това е само част от пакета от около 30 милиарда, който цели избягване на масова безработица след като кризата с коронавируса засегна сериозно икономиката, като финансовият министър обяви и много други стимулиращи мерки.

Сунак оповести схема от 2 милиарда паунда за разкриване на повече работни места за младите хора от 16 до 24 години, които са най-сериозно засегнати от перспективата за дългосрочна безработица. Обещани бяха 30 000 стипендии за обучение на млади хора и пряко плащане на фирми, които наемат чираци.

Ще бъде прекратен временно за 8 месеца гербовия налог при закупуване на нови жилища, за да се насърчи пазара на недвижимо имущество. Предвиждат се и ваучъри до 5 000 паунда на собствениците на имоти за подобряване енергийната ефективност на техните жилища. Това е част от план за 3 милиарда паунда за намаляване на вредните емисии.

Намаляване на данък добавена стойност от 20 на 5 процента за хотелиерството, ресторантьорството, туризма и развлекателния сектор до 12 януари. Ползване на намаления до 50 процента за хранене в заведения от понеделник до сряда през август за насърчаване оборота на пъбовете, ресторантите и кафетата, което беше окачествено като безпрецедентен ход на правителството. Намалението не включва напитките.

Мнозина приветстваха великодушните планове на правителството, но те имат и своите критици. Някои смятат, че са закъснели, други питаха как ще бъдат връщани огромните дългове, в които влиза правителството. А финансови експерти изразиха удивление от продължаващото наливане на огромни средства, каквито не би си позволило дори крайно социалистическо правителство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина