Радев: Гардовете от сблъсъка с Христо Иванов са от НСО. Борисов да свали охраната (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8790148 www.24chasa.bg
Служителите на НСО опитват да изгонят Христо Иванов от плажа. Стоп кадърът е от живо предаване на политика във фейсбук.

Кого да пазят държавните гардове обаче решава комисия от 3-ма, двама от които се назначават с указ на президента

Гардовете, участвали в сблъсък с лидера на “Да, България” Христо Иванов на плажа пред лятната резиденция на Ахмед Доган в “Росенец” във вторник, са от НСО. Това потвърди президентът Румен Радев в изявление за медиите вчера.

Иванов, общинският съветник от ДБ в Бургас Димитър Йорданов и активистът Иво Мирчев стигнаха във вторник с лодка до брега край нос Чукалята с цел да забият българското знаме на каменистия плаж, който според кадастъра и областния управител на Бургас е публична държавна собственост. Бяха посрещнати от охранителите на сградата, станала известна като летни сараи на Доган. Последва разправия, в която Иванов бе грубо избутан във водата от тях. През цялото време десните политици твърдяха, че охраната е от НСО, а гардовете отказваха да се представят.

“НСО отказва да бъде въвличана в политически акции. Охраняемите обекти, изброени в параграф 1 от допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние”, реагираха във вторник от службата.

Сраят в “Росенец” не е в списъка, цитиран от НСО. Гардовете обаче пазят и обекти, в които присъства в момента охраняваното лице от тях, гласи законът.

Президентът обяви в изявлението си, че вчера е говорил с шефа на НСО ген. Красимир Станчев и че

тече служебна

проверка за

действията

на гардовете

Румен Радев обаче подчерта, че с промените в Закона за НСО от 2015 г. са отнети правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата.

Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службата, но ми вменяват морална отговорност, то

нека ми се

възстановят

правомощията, призова той. Очаквал и парламентарната комисия да изпълнява функциите си по контрол на НСО.

Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк “Росенец” и при отклонение от законите да се набележат мерки, настоя още президентът. 

Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да се охраняват от НСО, заяви отново Радев. Обяви, че поискал от шефа на НСО още

днес да свика

комисията,

която определя кои лица да се пазят, и да се преразгледа необходимостта за двамата. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на Борисов, чиито подопечни служби ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, продължи той. През декември представителите на изпълнителната власт в комисията потвърдили необходимостта от охрана на Доган и Пеевски, разказа Радев.

Кой извън определените в закона лица да бъде охраняван от НСО, се определя от т.нар. тройка, в която влизат шефът на службата, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС. Главният секретар и началникът на НСО, т.е. двама от тримата, се назначават с указ на президента, а не със заповед на министър-председателя. Решенията се вземат с гласуване, като двама души могат да определят кой да бъде пазен от НСО и кой не.

Като бягство от отговорност определи изявлението на президента шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Щом възлага проверка, значи има правомощия, коментира тя.

Нинова и Борисов: Лъжа е, че ходим тайно при Доган

И премиерът Бойко Борисов, и лидерката на БСП Корнелия Нинова категорично отрекоха твърденията на Христо Иванов, че са ходили за тайни договорки в лятната резиденция на Ахмед Доган. “Един бивш министър от правителството на Борисов, участник в този модел на управление, задава въпроси за тайни договори между БСП и ДПС за управление на страната. Уважаеми скрити в сенките персони, и в това няма да успеете. Най-малкото, защото не е вярно. Но най-вече, защото хората помнят”, коментира Нинова. И цитира сама себе си от 14 март 2019 г., когато заявила “истината за управлението днес”: “България се управлява от нова тройна коалиция - ГЕРБ, ОП, ДПС”.

“Не, лъжа е”, бе пък лаконичният коментар пред “Дневник” на премиера в деня на дебаркирането на десните политици в Росенец.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина