Кристиан, обвинен, че уби Милен Цветков, увъртал, за да не го изследват психиатри (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8790177 www.24chasa.bg

Разследването е пред финал. Остават само две експертизи

Стомашно разстройство попречило на 22-годишния Кристиан Николов, обвинен за смъртта на журналиста Милен Цветков, да се срещне с психолозите и психиатрите, които трябва да му направят експертиза. Тази причина той посочил пред експертите, които отишли при него в ареста, за да го изследват.

Съдебнопсихиатричното и психологическото изследване, както и медико-техническата експертиза са последните две заключения, които трябва да се направят преди края на разследването. То е на самия финал и може да приключи до края на месеца. До момента са събрани 16 тома доказателства.

Кристиан се вряза с мощния си джип “Ауди” в субаруто на журналиста на 19 април тази година навръх Великден. Катастрофата стана на кръстовището на ул. “Хенрих Ибсен” и бул. “Черни връх” на червен светофар.

В сряда младежът поиска съдия Николай Младенов от Софийския градски съд да го пусне на свобода. Кристиан обаче отказа да бъде доведен в Съдебната палата от следствения арест. Той се включи по видеовръзка само за да каже, че

заради

епидемията

от коронавирус

няма да участва

в делото

по негова жалба срещу задържането му. Затова то се гледа без него.

Прокурорът Иван Кучиев съобщи, че са пристигнали писма от вещите лица - психиатри и психолози, че Кристиан е отказал да се подложи на изследването. На думи той твърдял, че е готов да съдейства, даже написал две декларации, но на практика не било така. Когато експертите отишли в ареста на 29 юни, той се оказал със стомашно разстройство, получено на 26 юни. Освен това отказал да участва в разпознаването, както и да предостави биологичен материал за ДНК експертизата. Наложило се да му бъде взет след разпореждане на съдия. До момента Кристиан не дава и обяснения.

“Той много пъти е манифестирал своето желание да съдейства”, опонира адвокатът му Любомир Таков. Кристиан отказал, защото защитникът му не бил в България.

Няколкото ДНК експертизи по категоричен начин показвали, че именно младежът е управлявал аудито. Следи от него имало по дръжката на предната лява врата, въздушната възглавница и скоростния лост на джипа.

По дръжката на дясната предна врата и дясната въздушна възглавница имало кръв от спътника му Георги Иванов. Той е син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Експертиза на автомобила показала, че е в изправно състояние.

Друго изследване установило, че 16-17 метра преди да стигне колата на Милен Цветков, Кристиан се движел с около 98 км/ч, а непосредствено преди удара с около 100 км/ч, което е с 50 км/ч над разрешеното. Освен това нямало никакъв спирачен път. Кристиан имал видимост към светещия в червено светофар. Това било забелязано и от спътника му Георги Иванов.

“Той е

съзнавал, че

навлизайки със

100 км/ч в

кръстовището,

е можел да

предизвика

произшествие

Разчитал е единствено на шанса”, посочи прокурорът.

“На ул. “Хенрих Ибсен” е имало пресичащи хора. Само благодарение на шанса жертвите не са повече от една”, добави той. Пешеходците вече били разпитани.

Съдия Младенов пък отбеляза, че младежът не само не е намалявал скоростта, приближавайки кръстовището, а напротив - ускорявал е.

Самият Кристиан, в чиято кръв беше установен коктейл от три наркотика - кокаин, амфетамин и марихуана, и бромазепан, докато шофирал, бил адекватен и спокоен, разказал приятелят му Георги.

“Той не е

наркозависим

В дома и колата му не са намерени наркотици или пособия за използването на дрога”, опонира адвокатът му Любомир Таков.

Оказа се обаче, че в жилището му е открита метална кутийка, по чиито стени имало следи от амфетамин. Това показал химически анализ.

Медицинската експертиза на Милен Цветков пък показала, че смъртта била неизбежна.

Разпитаният екип на Бърза помощ, който отишъл на мястото, представил разбивка по секунди.

Сигналът за катастрофата бил подаден в 18,18 ч. Екипът пристигнал на кръстовището в 18,23 ч. Престоят на медиците на място бил около 5-6 минути. Смъртта настъпила при транспортирането му, преди да стигнат до “Пирогов”. Като час на смъртта медиците записали 18,45 ч.

Свидетели обяснили и защо извадили тялото на журналиста от колата. Според тях започнало да изтича газ от задната част на автомобила и се притеснили да не настъпи взрив.

След близо час и половина заседание съдия Николай Младенов остави Кристиан в ареста.